Gerek Saraybosna, Mostar ve Fojnica şehirlerindeki merkezlerinde açtığı sertifikalı Türkçe kurslarıyla gerek diğer şehirlerde ihtiyaca bağlı olarak açtığı kurslarla ülkede Türkçe bilenlerin sayısının artmasına katkı sağlayan Enstitü, aynı zamanda ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'ndaki 10 kantonun 7'sinde bulunan devlet okullarında Türkçenin ikinci yabancı dil olarak okutulmasında üstlendiği rolle, her yıl binlerce çocuğun Türkçe öğrenmesini sağlıyor.
Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Akif Yaman, dil öğretiminin küresel bir olay olduğuna işaret ederek "Siz küresel anlamda ne kadar güçlüyseniz, diliniz de o anlamda o kadar çok itibar görüyor ve talep de o kadar çok artıyor" dedi.
Her yıl iki dönem Türkçe eğitimi verdiklerini söyleyen Yaman, bugüne kadar yapılan kurslara 3 bin 601 öğrencinin kayıt olduğunu, sadece Bosna Hersek'ten değil Polonya, İtalya, Almanya, Yunanistan ve farklı Afrika ülkelerinden de öğrencilerin kurslara ilgi gösterdiğini kaydetti.
Yaman, kurslara daha çok üniversite öğrencilerinin ve Türkoloji bölümlerinde okuyanların katıldığını ifade ederek her yaş aralığından Türkçe öğrenmek isteyenlerin derslere geldiğini belirtti.
İş bulmak için Türkçe öğrenmek isteyen kursiyerlerin sayısının her geçen yıl arttığına dikkati çeken Yaman, bunun aynı zamanda Türkiye'den gelen yatırımların arttığının da göstergesi olduğunu söyledi.
Yaman, açtıkları kurslara talebin çok fazla olduğunu ve sadece Saraybosna'daki merkezde bir dönemde yaklaşık 300 öğrenciye Türkçe kursu verdiklerini belirterek gelecek aylarda taşınacakları yeni merkez binasında mevcut kursiyer kapasitesini yüzde 50 artıracaklarını ve böylelikle yoğun talebe karşılık verebileceklerini anlattı.
Dil eğitimi konusunda Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in "İki millet birbirini ancak dillerini anladığı müddetçe daha iyi kavrayabilir ve tanıyabilir" sözünü temel aldıklarını vurgulayan Yaman, "Birbirimizi anlamak için birbirimizin dilini anlamamız gerekiyor" diye konuştu.
Devlet okullarında 6 binden fazla öğrenci Türkçe öğreniyor
Başkent Saraybosna'daki merkezin yanı sıra Mostar ve Fojnica şehirlerindeki merkezlerinde de sertifikalı Türkçe kurslarının sürdüğünü kaydeden Yaman, "İhtiyaç duyulan diğer bölgelerde de sertifikalı olmayan merkez dışı kurslarımız bulunmakta. Talepleri değerlendirip o bölgede bulunan hocalarımızı, yerel Türkologları görevlendirip, kitap desteği de sağlayarak oralarda da Türkçe kurslarının devam etmesini sağlıyoruz. Bu anlamda, 12 şehirde Türkçe kurslarımız devam ediyor" dedi.
Öte yandan Bosna Hersek Federasyonu'ndaki yedi kantonda bulunan devlet okullarında ikinci seçmeli yabancı dil olarak okutulan Türkçeye ilginin arttığını söyleyen Yaman, bu kapsamda 6 bin 120 öğrenciye Türkçe eğitimi verildiğini ayrıca bu okullara kitap desteği sağlandığını ve devlet okullarındaki Türkçe öğretmenlerine de eğitim verdiklerini belirtti.
Yaman, Türkçe okutulan devlet okullarındaki öğrencilerle sürekli irtibat halinde olduklarına işaret ederek "Kültürel, sportif, sanatsal aktiviteler düzenliyoruz. Bu sene de 23 Nisan'daki çocuk festivalimiz, 6 bin öğrencimizin katılımıyla gerçekleşecek" ifadesini kullandı.
Merkezlerinde Türkçe kursları dışında da kurslar verildiğini anımsatan Yaman, "Yakın zamanda Türk yemekleri ve Osmanlı Türkçesi kurslarımız başlayacak. Ayrıca haftalık Türk filmleri gösterimimiz de var. Kendi merkezlerimizde, haftalık kütüphane sohbetleri de gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
"Türkiye'yi ve Türkçeyi çok seviyorum"
Saraybosna Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Jasmin Mesic, Türkçe öğrenmeye iki yıl önce başladığını ve merkezdeki kurslar sayesinde kendisini geliştirdiğini dile getirerek "Türkiye'yi ve Türkçeyi çok seviyorum. İnşallah buradaki fakültemi bitirdikten sonra Türkiye'ye eğitim almaya gideceğim" dedi.
Mimarlık yapan Sarina Sabotic de iki yıl önce Türkçe öğrenmeye başladığını söyleyerek "Daha öğrenmem gereken çok şey var. Öğrenilen her yeni şey, daha iyi yaşamanıza sebep olur. Benim felsefem bu" ifadesini kullandı.
Saraybosna'daki merkezde Türkçe öğretmeni olarak çalışan Yunus Cunedioğlu da derslerde farklı kaynaklardan, görsellerden ve kısa filmlerden faydalandıklarını belirterek "Konuşma dersleri yapıyoruz. Dönem sonlarında öğrencilerimizle farklı yerlere gidip konuşma dersleri gerçekleştiriyoruz. Çeşitli aktivitelerle öğrencilerin Türkçelerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu. (AA)