Bob Dylan'ın Nobel konuşması çalıntı çıktı

Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ünlü müzisyen Bob Dylan, ödülünü almaya uzun süre gitmemişti. Bob Dylan'ın 4 Haziran'da yaptığı Nobel konuşmasının ise ünlü ödev sitesi SparkNotes'ta yer alan ödevlerden çalıntı olduğu ortaya çıktı.

1

Can Hakman / can.hakman@aksam.com.tr

Bilindiği gibi Bob Dylan, 4 Haziran günü Nobel konuşmasında edebiyat ve şarkı sözleri arasındaki ilişkiyi anlatmıştı. Dylan 4 bin kelime uzunluğundaki Nobel konuşmasında edebiyat alanındaki kendisini etkileyen üç eser olarak Herman Melville'nin Moby Dick'ini, Homeros'un Odyseeia Destanı'nı ve Erich Maria Remarque'nin Batı Cephesinde Yeni bir Şey Yok adlı kitaplarını saymıştı.

Microsoft'a bağlı ünlü internet dergisi Slate, ünlü yazarın bu üç kitabın hayatındaki yerini ve özetlerini anlatmasıyla ünlü ödev sitesi SparkNotes'ta yer alan metinlerde inanılmaz bağlantılar buldu.

Olay, Bob Dylan'ın konuşma sırasında aktardığı anektodların bahsedilen kitapların hiçbirinde yer almayarak sadece SparkNotes'ta bulunması üzerine ortaya çıktı.

Örneğin Dylan Moby Dick'ten verdiği bir örnekte Kaptan Ahab'ın Moby’ye imparator olarak seslendiğini, onu şeytanın vücut bulmuş hali olarak gördüğünü belirtiyor. Fakat romanda böyle bir şey yok.

Slatter'ın verdiği diğer örnekler ise şu şekilde:

Bob Dylan daha önce de ünlü folk şarkıcısı Joni Mitchell tarafından hırsızlıkla suçlanmıştı.