Bir Kümes Hikayesi Ümraniye'de seyircisiyle buluşacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yeni çocuk oyun Bir Kümes Hikayesi, Ümraniye'de izleyicilerle buluşacak. 5 yaş ve üstü izleyiciye hitap eden oyunda hayvanların dünyasına çocukların gözünden bakılıyor.

Kümeste yaşayan hayvanların dünyasına çocukların gözünden bakan oyun, kümes sakinlerinin maceralarını keyifli, eğlenceli ve eğitici bir dille anlatırken; çocuklara, birlik beraberlik içinde yaşama, arkadaşlık ve yardımseverlik gibi konular üzerine de önemli mesajlar veriyor. Hilmi Zafer Şahin’in yazdığı Ebru Üstüntaş’ın yönettiği oyunda; Enes Mazak, Erkan Akkoyunlu, Esra Ede, Fatma İnan, Hasip Tuz, Kamer Karabektaş, Mana Alkoy ve Neşe Ceren Aktay rol alıyor.Oyun, 18 Aralık 2016 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

ÇOCUKLARA DOĞRULUĞU ANLATIYORUZ

Bir Kümes Hikayesi'nin Yönetmeni Ebru Üstüntaş, yeni oyunu ve tiyatro hayatını şöyle anlattı:
Tiyatroya ne zaman başladınız?
Benim tiyatro ile tanışmam çok küçük yaşta oldu. Annem ve babam Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nunbaşında  idi. Bende  kulislerde büyüdüm ve  5 yaşında sahne tozunu yuttum ve oynamaya başladım. Kısa bir dönem Hacettepe Konservatuarında  bale bölümünde okudum. Sonrasında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Oyunculuk Tiyatro bölümünü bitirdim. Üniversite yıllarında şarkı söylemeye başladım ve söylemeyi hiç bırakmadım.2009 yılında bir müzik albümü çıkardım. Uzun bir süre Çankaya Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda yönetmen oyuncu eğitmen olarak görev yaptım.2010 yılından beri Sadri Alışık Kültür Merkezi'de dans ve oyunculuk eğitmenliği yapıyorum ve şimdi de konuk yönetmen olarak İBB Şehir Tiyatrosu’ndayım.

MÜZİK ÇOCUĞUN İLGİSİNİ ÇEKER

’Bir Kümes Hikayesi’ adlı oyunla serüveniniz nasıl başladı?
Oyunumuzun yazarı Zafer Bey’le oyun hakkında konuşmak için buluştuk. Aslında o oyunun tamamını müzikal olarak düşünüp yazmış. Ben oyunla ilgili düşüncelerimi söyleyince oyunu müzikli çocuk oyununa dönüştürdük. Oyun 2 perde ve  bol şarkılı çünkü müzikle anlatım her zaman çocuğun daha fazla ilgisini çeker. Ve yine anlatılmak istenilen şeyi  hayvanların dünyasından anlatmak çocuğu sıkmadan ilgisini dağıtmadan anlamasını sağlar.  Bu  kümes bu yüzden ilgimi çekti.

YUMURTAYI SEVSİNLER YETER
Oyunun konusundan gelen tema ve öne çıkan değerler ne? Bunları sahneye aktarırken yorumunuz ne oldu?
Oyun en temel teması çocuklara yumurtayı sevdirmek. Diğer alt  başlıklar ise çalışmak, doğruluktan şaşmamak, paylaşmanın önemi, bir başkasına ait olanı asla izinsiz almamak, temizliğin önemi, annelik duygusu, ailenin bir arada olmasının  vurgulanması gibi daha bir çok önemli konuya yer veriliyor oyunda. Oyunu sahneye taşıma aşamasında yine miniklerimizin en hoşuna giden anlatım yolunu seçtim. Açık biçim. Yani çocuğa ben burdayım ve şimdi senin hep yaptığın gibi bende oyun oynayacağım algısıyla yaklaşmak, buna özen gösterdim oyunun çeşitli yerlerinde oyuncu tavuk kılığından çıkıp insan oluyor yabancılaştırma geçişleri ile ilgisi ve dikkati hep ayakta tutuluyor.

DANS ÇALIŞMASI YAPTIK
Yazardan oyunculara tasarımcıya yansıyan prova sürecinde yaşadıklarınızdan söz eder misiniz?

Öncelikle iyi  bir ekip idik. Yoğun prova süreci ve herkes üzerine düşen görevi titizlikle yerine getirince hiçbir sıkıntı yaşanmadı. benim için en  önemli olan oyuncusunun performansının yüksek olması özellikle çocuk oyununda bu çok önemlidir bu yüzden de oyuncu arkadaşlarımın prova öncesi en az 1 saat vücut ısınması ve dans çalışması için özen gösterdim.

DOSTLUĞUN ÖNEMİ BÜYÜK
Son olarak‘Bir Kümes Hikayesi’ sizin için ne ifade ediyor? Seyircilerden izlerken neleri öne çıkarmalarını istersiniz?

Dostluğun , arkadaşlığın zor durumlara birlikte göğüs gerebilmenin  ve paylaşmanın önemini eğer minik kardeşlerimize iyi anlatabilirsek bu dünya daha yaşanılır olur diye düşünüyorum.Seyircilerimiz de hem keyif alarak hem de bunları düşünerek oyundan ayrılırlarsa bizden mutlusu olmaz. İyi seyirler dileriz.