Bilim kurgunun ana vatanı Anadolu

Bilim kurgu türüne dair en kapsamlı çalışmalardan birine imza atan Alper Çeker, türün en erken örneğinin bin 800 yıl önceye kadar gittiği ve Samsat (Adıyaman) doğumlu Yunan hiciv yazarı Lukianos tarafından kaleme alındığını söylüyor.

Hayal gücünü merakla birleştiren önemli bir edebi tür bilim kurgu. Özellikle genç kuşağın ilgiyle takip ettiği bu türü A'dan Z'ye inceleyen yeni bir kitap yayınlandı: "Öykü Roman ve Senaryo İçin Bilim Kurgu Tekniği". Kitabın yazarı Alper Çeker türün en erken örneğinin bin 800 yıl önceye kadar gittiği ve Samsat (Adıyaman) doğumlu Yunan hiciv yazarı Lukianos tarafından kaleme alındığı belirtiliyor. Lukianos "Gerçek Bir Hikâye" adlı eserinde tekneyle aya yapılan yolculuğu konu ediniyormuş.

HİCİV EDEBİYATI

Alper Çeker ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov'un "Bugünün bilim kurgusu yarının gerçekliğidir" cümlesinin tersi bir yargıda bulunmuş. Çeker'e göre, nasıl ki tarihi romanların geçmişle bir ilgisi yoksa bilim kurgunun da gelecekle bir ilgisi yok. Ona göre bilim kurgu bir hiciv edebiyatı: "Wells'ten Yevgeni Zamyatin'e kadar birçok yazar bilim kurgu aracılığıyla, örtük bir biçimde içinde bulundukları kendi toplumlarını, medeniyetlerini, devletlerini vb. hicvediyorlar."