Bilecik'te geçmişin izleri aranıyor! Gedikkaya Mağarası'nda 16 bin 500 yıllık tarih

Bilecik'teki Gedikkaya Mağarası'nda devam eden kurtarma kazısında, binlerce yıl öncesinden kalma taş ve kemik objeler gün ışığına çıkarıldı.

Bilecik'in İnhisar ilçesinde 180 metre derinliğindeki Gedikkaya Mağarası'nda iki yıl önce başlatılan kazıda, bölge arkeolojisi için önemli ipuçlarına ulaşıldı. Doç. Dr. Deniz Sarı'nın bilimsel danışmanlığında yürütülen çalışma kapsamında 180 metre derinliğindeki mağaranın ağız kısmından itibaren 30 metrelik alanda yaşam izlerine rastlandı.

Kentte 2016'dan itibaren arkeoloji alanında yüzey araştırmaları yapan Sarı, ekip olarak ilk kez 2017'de geldikleri mağarada kültür dolgusu belirlediklerini söyledi. Sarı, "Buradan aldığımız kömür örneklerinin ve kemiklerin radyokarbon analizleri yapıldı ve bunlar bize beklenmedik tarihler verdi. Mağarada günümüzden 16 bin 500 yıl önce, Üst Paleolitik Dönem'de ilk yerleşimler olmuş. Bu dolgularda 70 ok ucunu bir arada bulduk. Çeşitli taş aletler, kemikten objeler var" dedi.

Sarı, sözlerini "Net bir şekilde söyleyebiliriz ki çok renkli bir kültür ve Anadolu arkeolojisi için bilinmeyen bir döneme, bilinmeyen bir kültüre işaret ediyor. Yerel ve yeni bir kültürün varlığından söz etmemiz mümkün" şeklinde noktaladı.