Balkan Film Günleri 26 Nisan'da başlıyor

İlk kez düzenlenecek olan Balkan Film Günleri'nin tarihi belli oldu. 26- 30 Nisan arasında ''Balkan Film Günleri'' düzenlenecek.

AA

Bu yıl ilk kez 26- 30 Nisan arasında "Balkan Film Günleri" düzenlenecek.

Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'den sinema sektörü çalışanları ile Balkan coğrafyasından yönetmen ve yapımcıların bir araya geleceği etkinlik, meslek profesyonellerini buluşturarak, ortak projelerin gerçekleştirilmesini amaçlıyor.

Etkinlikte Karadağlı yönetmen Nikola Vukcevic ile bir masterclass ve Yunanistanlı yönetmen Maria Lafi ile de "Fikirden Sinemaya" başlıklı atölye gençler için düzenlenecek.

Etkinlikte iki panele de yer verilecek. Balkan coğrafyasında film yapım süreçlerine odaklanılacak "Balkanlarda Film Yapım Tecrübesi ve Ortak Yapımlar" başlıklı panelde, Bulgar yapımcı Ivan Tonev, Makedon akademisyen ve festivalci Sali Sallini ve Boşnak oyuncu Alma Terziç konuşma yapacak.

"Geçmişten Günümüze Balkan Sineması" başlıklı ikinci panel de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde akademisyen Murat Tırpan'ın yönetiminde 29 Nisan saat 14.00'te yapılacak.

Panelde erken dönem Balkan-Türk sineması üzerine çalışan akademisyen Prof. Dr. Savaş Arslan ile Bulgaristanlı akademisyen, "Balkan Sineması" kitabının yazarı Prof. Dr. Dina Iordanova ve yönetmen Maria Lafi'den konuşmacı olarak yer alacak.

Balkan Film Günleri'nde ayrıca coğrafyanın meselelerine odaklanan, dünya festivallerinde de büyük ilgi gören 9 film izleyicilerle buluşacak.

Artizan Sanat'ta gösterimi yapılacak filmler arasında Teodoros Angelopulos'un "Zamanın Tozu" (The Dust of Time), Emir Kusturica'nın "Yeraltı" (Underground), Maria Lafi'nin "Holy Boom" filmi ve Milcho Manchevski'nin "Yağmurdan Önce" ( Before the Rain) adlı yapımı yer alıyor.