Bakan Yardımcısı Mumcu: Dünyanın en büyük festivalini yapıyoruz

''Kültür Yolu Festivalleri kültür ve sanat adına her şeyi bulabileceğimiz bir serüven oldu'' diyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Mumcu, ‘'Bugün festival Türkiye vizyonu adına en büyük marka işlerimizden biri. Festivalimiz ‘Uluslararası Festivaller Birliği'ne de girdi. Ayrıca gerek sanatçı gerekse yüzölçümü katılımı olarak dünyanın şu an en büyük festivali'' bilgisini paylaştı.

aksam.com.tr

Dursun Topçu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 14. durağı Diyarbakır'da festival heyecanı tüm hızıyla devam ediyor. Dün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ile Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu tarafından açılışı yapılan festivalde, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin Direktörü ve Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk ile Sinema Genel Müdürü Birol Güven de hazır bulundu.

AYNI ANDA İKİ FESTİVAL YAPTIK

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu Kültür Yolu Festivali ve serüvenin İstanbul'da, Beyoğlu'nda başladığına dikkat çekerek, ''Kültür Yolu Festivali şu an 16 şehirde. Diyarbakır 14. durağımız. İki ilde festival yapabilmek çok önemli. Kültür Yolu Festivalleri, kültür ve sanat adına her şeyi bulabileceğimiz bir serüven oldu. Bugün festival Türkiye vizyonu adına en büyük marka işlerimizden biri. Festivalimiz 'Uluslararası Festivaller Birliği'ne girdi. Ayrıca gerek sanatçı gerekse yüzölçümü katılımı olarak dünyanın şu an en büyük festivali'' diye konuştu.

BİRÇOK STK'YA DESTEK VERİYORUZ

''Biz sadece sanatçılara değil birçok STK'ya da destek veriyor, onları da buralarda insanlarımızla buluşturuyoruz'' diyen Batuhan Mumcu, ''Bugün tüm sanat kurumları ekibimiz Diyarbakır'da. Sanatta ses çok geliyor, olumlu olumsuz her şey ses getiriyor. Hamdolsun başladığımız günden beri bütün alanlarda sinema, bale, tiyatro, yaşayan miraslarımızla ilgili çok başarılı etkinlikler yapıyoruz. Bilet fiyatlarının artmasına rağmen 2 milyon seyirciye ulaştık. Şu an bir bilet fiyatı 115 TL, demek ki doğru şeyler yapılıyor, ayrıca salon sayılarımız da arttı'' ifadelerini kullandı.

İLK YILLAR ÇOK ZORLANDIK

Diyarbakır'ın da en önemli destinasyonlarından biri olduğunu söyleyen Mumcu şöyle devam etti: İlk yıllar çok zorlanmıştık. Hatta yapılmasın baskıları görmüştük ama gençlik ve halk büyük destek verdi, arkasında durdu. Bugün de çok güzel destekler alıyoruz.

ESNAFA KATKISI BÜYÜK

Kültür Yolu Festivallerinin yapıldığı şehirlerde esnafa, turizmciye katkısını gözlemlediklerinde işin doğru yere gittiğini gördüklerini belirten Mumcu, ''1987 yılından beri faal olan ve bugün tiyatronun en önemli müdürlüklerinden biri Diyarbakır Devlet Tiyatrosu. Yaklaşık 40 yıldır çok seçici ve bilinçli bir seyircisi var. Yine çevre illerden de Diyarbakır'a gelen çok fazla sanatseverimiz var'' dedi.

MARDİN TAKVİME EKLENDİ

''2025 yılı Kültür Yolu rotasına tarih ve kültür şehrimiz Mardin' ekledik'' diyen Batuhan Mumcu, ''Mardin de seneye olacak mesela. Aynı yoğunluğu orada da göreceğimize eminim'' şeklinde konuştu.

YÜZDE 90 DOLULUK VAR

Mumcu sözlerine şöyle devam etti: Otelciler yüzde 90 doluluk diyor ki, bakan beyin çizdiği vizyona uydu. Ölü sezonda bu doluluk festival için olumlu bir etki. Bugün otelcilerimizin çok sayıda yabancı misafirleri var, Irak'tan bile festivale gelenler oluyor. Demek ki bir teveccüh var. Diyarbakır her türlü kültürel mirasa ev sahipliği yapan bir şehir. Festivalleri sadece konser gibi gösteriyorlar. Bu doğru değil. Birçok sergi var, Filistin hassasiyetimiz var, '1948 Nakba Olayı'nı anlatan bir film göstereceğiz, filmin Filistinli yönetmeni de Diyarbakır'da.

DİZİLERE ÖDÜL VERİLECEK

Kültür Yolu Projesi'nin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyleyen Batuhan Mumcu, ''Çok kişiye ulaşıyoruz. Bakanlık ana akım sinemayı ödüllendirecek bir çalışmaya girecek, dizi ödülleri de olacak. Sinema Filmi Yapımcıları Birliği (TESİYAP) yapacak biz destekleyeceğiz'' bilgisini paylaştı.