Afrin'e Atatürk müzesi

Atatürk'ün Afrin'de kaldığı ev müze oluyor. Atatürk'ün 1'inci Dünya Savaşı döneminde Suriye seferinde konakladığı evin bulunarak yenilendiği ortaya çıktı. Temizlenen tarihi yapının Hatay Valiliğince restore ettirilerek müzeye dönüştürüleceği açıklandı.

AA

Zeytin Dalı Harekatı'yla terörden temizlenen Suriye'nin Afrin bölgesinde 'Göç, Kentsel Gelişim ve Kentsel Yaşanabilirlik' projesi kapsamında gözlem araştırması gerçekleştirildi. Atatürk'ün 1'inci Dünya Savaşı'ndayken Afrin'de konakladığı evin Hatay Valiliği tarafından bulunarak yenilendiğini açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Banu Dalaman, süreci şöyle anlattı: "Genç bir devlet görevlimiz, Atatürk'ün kullandığı bir evi Afrin Ruca'da bulmuş. Tabii temizlenmiş, yenilenmiş. Bölgede milli değerlerimize bağlı, fedakar bir şekilde çalışan bürokratları görmek bizi gururlandırdı."

DEVLET KORUMA ALTINA ALDI

Hatay Valiliği de söz konusu ev ile ilgili şu açıklamayı yaptı: "Mustafa Kemal Atatürk'ün Katme Savaşı stratejisini belirleyip karargah olarak kullandığı belirlenen ve Afrin ilçesinde bulunan ev, valiliğimiz tarafından muhafaza altına alındı. Restorasyon ve müzeye dönüştürülmesi ise şu anda proje aşamasında. Bölgedeki hareketliliğin azalmasının ardından restore edilecek."

KATME ZAFERİ'NİN KARARGAHI

Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Osmanlı ordusu, Katme'de İngilizlere karşı zafer kazanmıştı. Atatürk, savaş stratejisini karargah olarak kullandığı işte bu konakta belirlemişti.

ESKİ

YENİ