‘Adana Film Festivali’ perdelerini açıyor

Adana’da bu yıl, 19-25 Eylül tarihleri arasında 23.’sü organize edilecek olan; ‘Uluslararası Adana Film Festivali’ için geri sayım sürüyor. 250 filmin, 636 gösterimle izleyicisiyle buluşacağı festivalde 4 ayrı kategoride düzenlenecek olan yarışmada dereceye girenlere toplam 840 bin TL’lik ödül verilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Adana Film Festivali, geçmişin birikimi ve tecrübesiyle Türk sinemasına katkı sunmaya devam edecek” dedi.

SONER KAN / ADANA

Geçtiğimiz yıllarda; ‘Altın Koza’ olarak adından sıkça söz ettiren; ‘Uluslararası Adana Film Festivali’, bu yıl 19-25 Eylül tarihleri arasında 23. kez sinemaseverleri ağırlayacak. Festival boyunca uzun ve kısa metraj filmlerle birlikte belgesellerden oluşan 250 film, 636 ayrı gösterimle izleyicisiyle buluşacak. ‘Adana Film Festivali’ kapsamında 4 ayrı kategoride düzenlenecek olan yarışmalarda da toplam 840 bin TL para ödülü verilecek.
 
FESTİVAL İÇİN GERİ SAYIM SÜRÜYOR
’23. Uluslararası Adana Film Festivali’ için geri sayım sürüyor. HiltonSA Adana Oteli’nde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, festivalle ilgili açıklamalarda bulundu, merak edilen soruları yanıtladı. Sözlü, her yıl olduğu gibi Türkiye ve dünyadan kısa ve uzun metraj filmlerle belgesellerin, festival haftası boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacağını anlattı.
 
HAK ETTİĞİMİZ KONUMA ULAŞACAĞIZ
Sözlü, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin gündeminde terör olduğunu, şehitlerin mirasına ve yaşanan acılara saygı nedeniyle festivalin sadece yarışma bölümünü gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Sözlü, “Biz her şeye rağmen, hayatın gündelik akışında devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin sanatsal anlamda dünyada hak ettiği konuma ulaşmasını istiyoruz. Festivalimiz de bu amaca katkı sunacak” dedi.
 
TÜRK SİNEMASINA KATKI SUNUYORUZ
‘Uluslararası Adana Film Festivali’nin bu yıl 23.’sünü organize ederek, büyük bir geleneği sürdürdükleri yorumunu yapan Sözlü, “Festivalin hakkaniyetle yerine getirilmesi, sadece yarışma bölümü değil, gerekli hassasiyetler gösterilerek, tüm etkinliklerin büyük bir heyecanla gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Adana Film Festivali, geçmişin birikimi ve tecrübesiyle Türk sinemasına katkı sunmaya devam edecek” yorumunu yaptı.  
 
TEK GAYEMİZ SİNEMAYA KATKI SUNMAK
Uluslararası Adana Film Festivali’nin, bugün Türkiye’nin en önemli iki film festivalinden biri olduğunun altını çizen Sözlü, “Belediyelerin, bu tür festivallere sunduğu katkı, aynı zamanda da Türk sinemasına verilen değer ve katkıdır. Türk sineması ve sanatçıya katkı sunmanın dışında herhangi bir gayemiz de yok. Türk sinemasının, uluslararası arenada gücünü hissettirebilmesi noktasında bu tür festivalleri önemsiyoruz” diye konuştu.
 
DÜNYAYA ANLAMLI BİR MESAJ VERECEĞİZ
Hüseyin Sözlü, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Sanatın hemen her alanında birbirinden değerli isimleri yetiştiren, bereketli topraklar üzerine kurulu olan Adana’da, ’23. Uluslararası Adana Film Festivali’ ile birlikte Türkiye’ye ve hatta tüm dünyaya güzel bir mesaj vereceğimizi düşünüyorum. Adana’nın başta sinema olmak üzere sanatsal anlamda hak ettiği noktaya ulaşmasını arzu ediyoruz.”
 
TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?
Öte yandan, toplantıya; Hüseyin Sözlü ile birlikte; Altın Koza A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Avşar, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mete Şahin, Altın Koza A.Ş Genel Müdürü ve Festival Direktörü Candan Yaygın, Uluslararası Adana Film Festivali Sinema Programları Genel Direktörü Kadir Beycioğlu ile Uluslararası Adana Film Festivali Dünya Sineması Bölümü Koordinatörü Ahmet Boyacıoğlu da katıldı.
 
İŞTE ‘ONUR ÖDÜLÜ’NÜ ALAN İSİMLER
’23. Uluslararası Adana Film Festivali’ kapsamında bu yıl ‘Onur Ödülleri’, Türk tiyatrosuna verdiği emeklerin yanı sıra beyazperdede hayat verdiği unutulmaz karakterlerle öne çıkan Ayla Algan, ‘Yeşilçam Dönemi’nin unutulmaz oyuncularından biri olan Murat Soydan ile birlikte Türk sinemasına ilham veren birçok öyküyü kaleme alan yazar Osman Şahin’e verilecek. Ödül töreni, 20 Eylül’de gerçekleştirilecek.
 
FESTİVALDE YARIŞACAK FİLMLER
Festivalin, ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda tam 12 film, 660 bin TL’lik ödül için yarışacak. O filmler ise şöyle; “Ağustos Böcekleri ve Karıncalar (Erhan Tuncer), Albüm (Mehmet Can Mertoğlu), Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer), Bana Git De (Handan Öztürk), Dar Elbise (Hiner Saleem), Geçmiş (Çağdaş Çağrı), İftarlık Gazoz (Yüksel Aksu), Koca Dünya (Reha Erdem), Mehmet Salih (Güven Beklen), Nadide Hayat (Çağan Irmak), Rüya (Derviş Zaim), Tarla (Cemil Ağacıkoğlu).”
 
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA BİR İLK
Yine festival kapsamında; ‘Ağustos Böcekleri ve Karıncalar’, ‘Bana Git De’, ‘Dar Elbise’, ‘Geçmiş’, ‘Mehmet Salih’ ve ‘Rüya’ adlı filmlerin dünya prömiyeri, ‘Albüm’, ‘Babamın Kanatları’ ve ‘Koca Dünya’ adlı filmlerin de Türkiye’deki ilk gösterimi Adana’da gerçekleştirilecek. ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jürisinde de; Tayfun Pirselimoğlu, Emin Alper, Türksoy Gölebeyi, Hatice Aslan ve Muhammet Uzuner yer alıyor.