ABD'ye kaçırılan 'bronz sedir' Türkiye'ye iade edildi

ABD'de bulunan J. Paul Getty Müzesi'nde sergilenen ve tarihi M.Ö. 530 yıllarına kadar dayanan 'bronz sedir'in Türkiye'ye iadesi gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 'Kültürel mirasımız sahip çıkıyoruz' diyerek yaklaşık 40 yıl önce Manisa'da bir mezardan kaçak kazı yöntemiyle kaçırılan 2500 yıllık bronz sedirin, Türkiye'ye iade edildiğini bildirdi.

Türkiye'den yasa dışı yollarla kaçırılan 'bronz sedir' ABD'nin Los Angeles şehrinde bulunan J. Paul Getty Müzesi'nde sergileniyordu.

Bu önemli eserin ait olduğu topraklara dönmesinin önemini vurgulayan Ersoy'un sosyal medyadan yaptığı açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Kültürel Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz!

Uluslararası alanda yürüttüğümüz kararlı girişimler ve başarılı iş birliği sayesinde, M.Ö. 530 yılına tarihlenen nadir bronz sedirin J. Paul Getty Müzesi'nden ülkemize iadesini sağladık. Bu önemli eserin ait olduğu topraklara dönmesi, kültürel mirasımızın korunmasında büyük bir adım.

Bu süreçte gösterdikleri iş birliği için Getty Müzesi'ne ve eserlerin iadesi süresince özveriyle görev yapan tüm Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

Birlikte çalışarak kültürel değerlerimizi korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz."

"2024'TE TÜRKİYE'YE GETİRİLEN ESER SAYISI 36 OLDU"

Bugüne kadar ülkeye geri getirilen tarihi eserler hakkında da bilgi veren Bakan Ersoy, "Bu iade ile 2024 yılında Türkiye'ye getirilen eser sayısı 36 oldu. 2018 yılından bu yana, yani sadece son 6 yılda bu şekilde 7 bin 840 eserin ülkemize iadesini sağlamış durumdayız. 2002 yılından bu yana getirilen eser sayısı ise 12 bin 156. Bugün artık dünyada herkes şunu biliyor; Türk milleti aradan kaç yıl geçerse geçsin, Anadolu coğrafyasından kaçırılan eserin peşine düşer, o eseri bulur ve iadesini gerçekleştirir" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE İADE EDİLEN 2 BİN 500 YILLIK TARİHİ BRONZ SEDİR UZMANLARCA İNCELENDİ

İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğüne teslim edilen eser, uzmanlar tarafından açılıp incelendi.

Uzman konservatör ve restoratör Deniz Nurcan, esere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, milattan önce 6. yüzyıla tarihlenen eserin, türünün nadir örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Nurcan, klinelerin genelde taş ve ahşap malzemelerden üretildiğini belirterek, "Bu bronz bir eser. Demir iskelet üzerine bakır ve bronz malzemeden örgü konularak, döküm bronz ayaklarla üretilmiş. Bu anlamda nadir. Genelde örneklerini görmüyoruz." dedi.

Sedirin üzerine yapışan keten parçalarının Türk arkeologlar tarafından mezarda bulunan ahşap ve bronz levhalarla birebir örtüştüğüne dikkati çeken Nurcan, şunları kaydetti:

"1980'li yıllarda kaçak yollarla yurt dışına kaçırıldığı biliniyor. Türk arkeologlarının Getty Müzesi uzmanlarının ortak çalışmaları sonucunda kazı alanından bulunan bronz ve ahşap örnekleri ve aynı şekilde eserin üzerindeki keten parçaları eşleştirildiğini aynı döneme tarihlendiği belirlenmiş. Böylelikle de eserin aslında bizim kültürümüzün bir varlığı olduğu tespit edilmiş. Getty Müzesi uzmanları bize çok detaylı bir rapor göndermişler. Malzeme ve yapım tekniğiyle ilgili çok özenli bir rapor hazırlamışlar. Bizler de ilk olarak belgeleme çalışmalarını yapacağız ve kendi analizlerimizi yapacağız. Konservasyon yöntemlerini belirleyip sergilemek üzere eserimizi hazır hale getireceğiz."