412 tarihi eser daha Türkiye'ye getiriliyor

Macaristan polisinin yakaladığı Anadolu'ya ait 412 parça tarihi eser 6 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönüyor. Eserleri 25 Şubat'ta Macaristan'ı ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yurda getirecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında 412 eser daha Türkiye'ye getirilecek. Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iade sürecinin hızlanması için ortak çalışma yaptı.

MACAR POLİSİ BULDU

Eserler 2015 yılında Macaristan gümrüğünde yakalandı. Macaristan kolluk birimlerinin 6 yıl önce bir Türk vatandaşının aracında yaptığı aramada tespit ettiği eserler, Macaristan Interpol'ü tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanlığı'na bildirildi. Interpol, Türkiye'nin eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirmesi üzerine de iade süreci başlatıldı.

5 YIL HAPİS CEZASI

Eserlerin Anadolu kökenli oldukları, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı tarafından hazırlanan uzman raporlarıyla belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, olaya karışan kişi hakkında da suç duyurusunda bulunmuş, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yargılanan sanık hakkında 5 yıl mahkumiyet kararı verilmişti. Sanık, istinaf kanun yoluna başvurdu. Bakanlık, yargılama süreci devam eden davaya müdahil oldu.