41 tarihi eser yuvaya dönüyor

Anadolu'dan kaçırılan 41 tarihi eser, bu ay ABD'den Türkiye'ye getirilecek. Eserler arasında, tarihi 2600 yıla uzanan heykeller ve başlıklar da bulunuyor.

ABD'de ele geçirilen Anadolu'ya ait 41 tarihi eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ABD'li yetkililerle ortak yürüttüğü çalışmalar sonucu New York'ta Türk yetkililere teslim edildi. New York Türkevi'nde sergilenen eserler arasında, Anadolu'nun Roma Dönemi'ne ait heykeller, pişmiş toprak kap ve figürinler, bazı bronz başlıklar ile Geç Kalkolitik Döneme ait 22 Kiliya tipi idol başı da bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, iadesi yapılan tarihi eserlerin, 60 yıl kadar önce Türkiye'de bulunan "Boubon Antik Kenti'nin yağmalanması sonucunda ABD'ye kaçırılarak çeşitli müze ve koleksiyonlara satılan bazı parçaları da" barındırdığını belirtti.

'AÇIK MESAJ'

Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, "Bu tören, kültürel eserlerin yasadışı alım, bulundurma ve satışının cezasız kalmayacağına dair açık bir mesaj. Onları hak ettikleri yuvaya geri döndürerek, yalnızca ortak tarihimizi onurlandırmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda gelecek nesillerin, kolektif geçmişimizin bu olağanüstü parçalarından ders almasını ve onlardan ilham almasını da sağlıyoruz" dedi. Yetkililer, ABD'den teslim alınan eserlerin aralık ayı sonunda Türkiye'de olacağını belirtti.