3 bin 400 yıllık Türk piramidi

Türk tarihi yeniden yazılıyor. Kazakistan Karaganda'da, İskit-Saka ve onun erken dönemine ait 3400 yıllık piramit bulundu. Yapıda anıt mezar ve dini merasimlerin yapıldığı kutsal alan ortaya çıkarıldı.

Kazakistan'da Türk tarihini değiştirecek bir keşfe imza atıldı. Karaganda'da İskit-Saka ve onun erken dönemine ait piramit bulundu. 4 kazı dönemi sonunda ulaşılan Karajartas anıt mezarının, Andronovo döneminin son evresini oluşturan Kazakistan'da devlet oluşumunun alt evreleri olan Begazı Dandibay döneminden bir hükümdara ait olduğu düşünülürken Milli Müze'den Dr. Aibar Kassenali ile Dr. Serhan Çınar keşifle ilgili şunları kaydetti:

HÜKÜMDARIN KAFATASI

"Buluntular üzerinde yapılan karbon 14 analizlerinin sonucuna göre, piramit yapısı M.Ö. 14 ile 12. yüzyıllar arasında. Bozkır piramidinin Andronovo döneminde Kazak bozkırlarına hükmeden yerel bir hükümdar adına yaptırılmış olabilir. 15 hektarlık alana yayılan bu merkez, kronolojik olarak, Ön Asya'daki Troya 4; Yunanistan anakarasındaki Erken Miken dönemi ve Mısır'daki Orta Krallık şehir devletlerinin gelişmiş katmanları ile aynı tarihi dönemde varlık göstermiş. Karajartas anıt mezar piramidinin sadece bir mezar alanı olmayıp Andronovo toplulukları için aynı zamanda dini merasimlerin gerçekleştirildiği bir kutsal alan olarak kullanıldığı anlaşılıyor. Anıt mezardaki mezar odasında, Andronovo kabile reisine ait bir hükümdarın kafatasına da ulaşıldı."

Begazı Dandibay evresine ait mozolelerdeki mezar odasına ulaşılan koridorlar, geleneksel Türk dini inanışının bir tezahürü olarak her zaman güneşin doğduğu yöne doğru açılıyor.

Mezar alanlarında görülen geometrik süslemeler ve tamga tipi karakterler, Ortaçağ dönemi Türk kabilelerinin sanatında yer alıyor.

Mezarlarda görülen yuvarlak tipli keramik kaplar, Asya Hun döneminden itibaren Türk kabileleri arasında sıklıkla görülen geleneksel dökme kazanların arkaik versiyonlarını oluşturuyor.