Makedonya'da 25. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri kapsamında 21. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu düzenlendi.
Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (HKAK), Makedonya'daki Uluslararası Vizyon Üniversitesi (IVU) ve 25. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri Komitesi tarafından başkent Üsküp'te düzenlenen sempozyuma Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, IVU Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, HKAK Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve diğer konuklar katıldı.
Türkiye'nin farklı bölgelerinden getirilen sanat eserlerinden oluşan Karma Türk Sanatları Sergisinin açılışıyla başlayan sempozyumda konuşan Büyükelçi Şölendil, bugünkü sempozyum gibi kültürü konu edinen bu tür faaliyetlere genç neslin ilgisinin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Şölendil, Türk kültürünün dünyanın en zengin kültürü olduğunu vurgulayarak, ''Bu bir bayrak yarışı, görevimizi yeni nesillere devredeceğiz. Fakat burada gençlerimize büyük görevler düşmektedir. Onları istediğimiz seviyede yetiştirebilmek, bilgi ve birikimizden onları faydalandırabilmeliyiz." ifadelerini kullandı.
HKAK Genel Başkanı Nasrattınoğlu da bu yıl 25'incisi düzenlenen Uluslararası Çalıklı Hıdırellez Bahar Şenliklerinin UNESCO'nun da listesine aldığı bir festival olduğunu anımsatarak, "Türk kültürünün bu bölgede yaşatılması çok büyük anlam taşımaktadır. Gelecekte Türk kültürü çok daha fazla konuşulacak dünya kültürü olacaktır." dedi.
Nasrattınoğlu, bugün düzenlenen sempozyum ve diğer kültürel etkinliklerin yanında folklorun da bir kültürün tanıtılması ve yaşatılması için en önemli hususlardan biri olduğunu söyledi.
IVU Rektörü Hoca ise bahar şenliklerinin ve bugünkü sempozyumun Balkanlarda kesintisiz olarak düzenlenen en köklü faaliyetlerden biri olduğuna işaret ederek, ''Türkiye, Orta Asya ve Balkanlardan 70'in üzerinde bilim adamının katıldığı bu sempozyum ile buradan sadece Türk dünyasına değil, tüm insanlığa önemli mesajlar verilecek." şeklinde konuştu.
Sempozyum Başkanı Selami Tahir de bu etkinliğin Türk milletinin köklü tarihinin yanında sahip olduğu zengin kültürün de ortaya çıkarılmasına katkıda bulunacağını belirterek, "Sempozyumda sunulacak değerli bildirilerin, Türk halk kültürü konusuna büyük ölçüde açıklık getireceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin yanı sıra Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan ve Azerbaycan'dan akademisyenlerin katıldığı dokuz oturumdan oluşan sempozyumda 72 bildiri sunulacak.
Makedonya hukuk sistemi, edebiyatı, kültürü, eğitimi ve azınlıklar gibi konuların işleneceği sempozyumda, diğer ülkelerden katılımcılar da aynı konularda kendi ülkelerindeki duruma dair sunum yapacak. (AA)