2024 Michelin Rehberi'ne dahil olan mekanlar açıklandı! Türkiye'ye yıldız yağdı

2024 Michelin Rehberi'ne dahil olan mekanlar açıklandı. Geçen yılla beraber 111 restoranın tavsiye listesine eklendiği rehberde; İstanbul-İzmir-Bodrum'da 7 mekan 1 yıldızla, 5 mekan Yeşil Yıldız'la ve 26 mekan Bib Gourmand ödülüyle taçlandı.

Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi 2024 İstanbul-İzmir-Bodrum seçkisi açıklandı. Michelin müfettişleri, 15'i İzmir'de ve 19'u Bodrum'da olmak üzere toplamda 111 restoranı, MICHELIN Rehberi'nin tavsiye edilenler listesine ekledi. Bodrum'da 2, İzmir'de 3 restoran birer yıldıza layık görülürken, İstanbul'da 2 yeni restoran da birer yıldızın sahibi oldu. Bodrum'dan 2, İzmir'de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran da Bib Gourmand (düşük fiyatlarla yemek hizmeti sunan ama yüksek lezzet düzeyine sahip restoranlar) ödülüne layık görüldü. Çevreye duyarlı 5 yeni restoran MICHELIN Yeşil Yıldız aldı. 2024 seçkisine 58 yeni restoran dahil olurken, yeni seçkide Vino Locale, Od Urla, Teruar Urla, Arkestra, Sankai by Nagaya, Maça Kızı ve Kitchen restoranları 1 MichelinYıldızı'na layık görüldü. Michelin Rehberi 2023'te 1 Michelin Yıldızı alan Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole restoranları ile 2 Michelin Yıldızı sahibi Turk Fatih Tutak yıldızlarını korudu.

'İSTANBUL CAZİBESİNE KAPILDIK'

Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, "Müfettişlerimiz bu yıl bir kez daha İstanbul mutfak seçkisinin cazibesine kapıldı. İzmir ve Bodrum'da ekiplerimiz, iki bölgeyi birbirinden ayıran farklılıklardan özellikle çok etkilendi" dedi.

DESTİNASYON SAYISI ARTACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Gastronomi turizmi şüphesiz ki, her kesimden turisti çekerek turizm gelirlerini önemli ölçüde artırıyor. Michelin Guide'ın İstanbul, İzmir ve Bodrum için hazırladığı seçki bu bağlamda da önemli bir atılımdır. Şimdi sırada daha farklı çalışmalarla bu özel destinasyonların marka değerini katlamak var. Önümüzdeki yıllarda yeni destinasyonların Michelin Rehberi'ne dahil edileceğini ümit ediyorum" dedi.

İKİ YILDIZ

Türk Fatih Tutak, İstanbul.

BİR YILDIZ

İstanbul: Araka, Arkestra, Mikla, Neolokal, Nicole, Sankai by Nagaya.

İzmir: OD Urla, Teruar Urla, Vino Locale.

Bodrum: Kitchen, Maça Kızı.

YEŞİL YILDIZ

İstanbul: Neolokal, Circle by Vertical.

İzmir: OD Urla, Vino Locale, Hiç Lokanta.

BIB GOURMAND

İstanbul: Aheste, Aida, Alaf, Aman da Bravo, Calipso Fish, Circle by Vertical, Cuma, Efendy, Fauna, Foxy Nişantaşı, Giritli, Inari Omakase Kuruçeşme, Karaköy Lokantası, Pandeli, SADE Beş Denizler Mutfağı, Tavacı Recep Usta Bostancı, The Red Balloon, Tershane.

İzmir: Adil Müftüoğlu, Ayşa Boşnak Börekçisi, Beğendik Abi, Hiç Lokanta, LA Mahzen, Tavacı Recep Usta İzmir.

Bodrum: İki Sandal, Otantik Ocakbaşı.

ÜÇ ÖZEL ÖDÜL

İlk kez verilen Sommelier Ödülü, İzmir'deki MICHELIN Yeşil Yıldızlı Seray Kumbasar ve bir yıldız alan Vino Locale'in oldu. Servis Ödülü, olağanüstü konukseverlik anlayışlarından dolayı İsmail Kahveci ve İstanbul'daki Tuğra Restoran'ın servis ekibinin oldu. Gelecek vaat eden Genç Şef Ödülü, seçkiye Bib Gourmand kategorisinden dahil olan The Red Ballon'dan Ulaş Durmaz'a verildi.

7 YENİ RESTORANA BÜYÜK ÖDÜL

İzmir: Şef Osman Sezener/OD Urla; Üzüm bağları ve zeytinliklerle çevrili olan ve aile tarafından işletilen bu restoranda, yarısı doğrudan tesiste üretilen, geri kalanı yerel üreticilerin ürettiği malzemeler kullanıyor. Şef Osman Serdaroğlu/ Teruar Urla; Yerel ürünlerin zenginliğini öne çıkaran, İtalyan ve Akdeniz esintili tabaklar hazırlıyor. Şef Ozan ve Seray Kumbasar/ Vino Locale; Mutfakta kullandığı ürünleri yerel üreticiden temin ediyor. Mevsimlere uygun tasarlanan menü, 6 haftada bir değişiyor. Bodrum: Şef Osman Sezener/Kitchen; Uluslararası dokunuşlarla modern bir Türk mutfağı sunuyor. Burada bölgesel ve taze ürünler, kömürde pişirilen ve bahçeden toplanan bitkilerle lezzetlendiriliyor. Şef Aret Sahakyan/ Maçakızı; Yaratıcı teknikleri, yerel mutfak gelenekleriyle süsleniyor. İstanbul: Şef Cenk Debensason/ Arkestra; kapılarını daha bir yıl önce açan mekan Michelin yıldızıyla ödüllendirildi. Şef Yoshizumi Nagaya/ Sankai by Nagaya; Çok düşük sıcaklıkta 48 saat boyunca pişirilen fasulye, ponzu mayonezi, toz sirke ve susam ile servis edilen dana yanağıyla müfettişlerin takdirini kazandı.