10 bin yıllık süslü keşif... Sefertepe'de kalıntılar bulundu

Şanlıurfa'daki Sefertepe'de devam eden kazılarda biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlü iki süs eşyası bulundu. Eserlerin Cilalı Taş Devri'ne ait olduğu düşünülüyor.

AA

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Şanlıurfa'daki 'Taş Tepeler Projesi' kapsamında 2021'de Sefertepe'de başlatılan kazılarda cilalı taş devrine ait eserler bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Emre Güldoğan biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlü iki süs eşyasını gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.

GÖBEKLİTEPE'NİN UZANTISI

Daha önce de yılan biçiminde maddi değerli yüksek boncukların bulunduğunu belirten Güldoğan, yeni figürlerin önemini şöyle anlattı: "Akbaba ve insan, Karahantepe'de çok benzerlerini gördüğümüz, sırtında hayvan taşıyan insan örneklerinin biraz küçültülmüş boyutunda bir betim şeklinde karşımıza çıktı. Leopar da Sayburç, Karahantepe ve Göbeklitepe gibi yerleşimlerde dikili taşlar üzerinde temsil edilen bir hayvanı oluşturuyor. Bunlar Sefertepe'nin diğer taş tepelerle ilişkisini gösteren önemli bulutular."

TAKI OLARAK KULLANMIŞLAR

10 bin yıl önce de süs eşyalarının bileklik, kolye ve takı amacıyla kullanıldığını aktaran Güldoğan, "İki örnek bizim coğrafyamızın daha dışından; belki daha güneyden İsrail-Filistin bölgesine ait" dedi.

Objenin bir tarafında akbaba diğer tarafında ise insan yüzünün tasvir edildiği görüldü.