AKŞAM GAZETESİ
Nature bilim dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada dünyanın çeşitli noktalarında 2 ila 300 yıldır faaliyette olan ve büyüklükleri 1 ila 15 bin hektar arasında değişen 20 yosun çiftliğinde araştırma yapan bilim insanları, bu çiftliklerin karbon depolama potansiyelini hesapladı. Yosun çiftliklerinin 1 hektarlık alanda yıllık ortalama 1.87 ton karbondioksit depoladığını tespit eden araştırmacılar, çiftliklerin altında biriken tortu tabakaları ve organik karbon stoklarının kalınlığının çiftliğin yaşıyla birlikte arttığını ve en eski çiftliğin karbon depolama kapasitesinin hektar başına yıllık 140 tona kadar çıkabildiğini saptadı. Mevcut yosun çiftliklerinin çiftliklerin altındaki sedimanlarda yılda yaklaşık 0.4 milyon ton karbondioksit depolanabildiği sonucuna ulaşıldı. Yosun çiftçiliğinin 2050'ye kadar 677 bin 832 kilometrekareye yayıldığı senaryoda bu alanların karbon depolama miktarının yıllık 140 milyon ton karbondioksit eş değerine ulaşabileceği tahmin ediliyor.
KARBON YUTAĞI
Yosun çiftliklerinin karbon depolama işleyişine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu, ekosisteme faydalarını şöyle sıraladı: "Denizlerde bir sürü tuz, mineral olduğu için onları alıyorlar ama demir gibi mikro elementlere ihtiyaçları var. Çiftliğin bulunduğu yer görece kirli olabilir, o esnada yosunlar besleyiciye ihtiyaç duydukları için sünger gibi görev yaparak aslında denizde bu besleyicileri yakalıyor ve su kirliliğini engelliyorlar. Karbon yutağı olarak önemliler."
TİCARİ YÖNDEN DE GÜNDEME GELDİ
İnorganik karbonun fotosentez yoluyla tekrar organik karbona çevrildiği küresel karbon döngüsünün yaklaşık yüzde 65'inin yosunlar tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Haznedaroğlu, "Her makro yosunun yaklaşık bir karbon yakalama potansiyeli var. Küresel piyasalarda karbondioksit aslında bir kredi. Yani yakaladığınız her ton karbondioksiti küresel piyasalarda sertifikaya çevirebiliyorsunuz. Bazı firmalar bunu ticarileştirmeyi planlıyorlar" dedi.