'Yok yılı' zeytinyağı ve zeytini vurdu

Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim yerlerinden Gaziantep'in Nizip ilçesinde, kuraklık ve ''yok yılı'' nedeniyle geçen yıl 12 bin 500 ton olan zeytinyağı üretiminin bu sezon 540 ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Fırat Nehri kıyısındaki mozaikleriyle ünlü Zeugma Antik Kenti'nde yürütülen kurtarma kazılarında ulaşılan verilere göre 5-6 bin yıldır zeytinciliğin yapıldığı ilçede yetiştirilen zeytinler, iklimin ve toprağın özelliklerinden dolayı diğer bölgelerde yetiştirilenlerden farklı tat ve renge sahip.

Bu kapsamda Türk Patent Enstitüsü'nden 2012 yılında "Nizip zeytinyağı" coğrafi işareti de alınarak kalitesi ve farkı tescillenen ürün, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sofralarda yeterince yer alamayacak.

Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nizip'te zeytin ve zeytinyağıyla ilgilenen 30 işletme bulunduğunu, bu işletmelerde istihdam edilen personel ve aileleriyle ilçede ortalama 20 bin kişinin geçimini zeytinden sağladığını söyledi.

İlçede yaklaşık 200 bin dekar alanda 5 milyonun üzerinde ağaçtan herhangi bir kimyasal mücadele olmadan doğal olarak organik zeytin üretimi yapıldığını anlatan Özyurt, zeytinciliğin Nizip için Antep fıstığından sonra ikinci sırada gelen önemli sektörlerden biri olduğunu vurguladı.

Özyurt, bölgedeki en yaygın çeşidin "Nizip yağlık" olduğunu belirterek, "Nizip zeytinyağı geleneksel Türk mutfağına ait bir yağdır. Zeytin ağacının olgun meyvelerinden mekanik yolla elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olan, berrak yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda, doğal olarak tüketilebilen bitkisel kaynaklı önemli bir yağdır. Nizip zeytininin yağ oranı, olgunlaşma evresi, iklim şartları ve toprak yapısının özelliğine dayalı olarak diğer bölgelere nazaran yüzde 35-37 daha yüksektir. Zeytinlikler genellikle düz ve verimli kırmızı topraklar üzerinde bulunur. Ağaçlar arasındaki mesafe çok fazla değildir. Tatlı su kaynaklarına yakın olması (Fırat Nehri) ve yıl içindeki ortalama yağış miktarının yeterli olması nedeniyle meyvelerin verimliliği yüksek olur. Buna bağlı olarak elde edilen zeytinyağının da kalitesi yüksek olur. 2012 yılında Nizip zeytinyağının Türk Patent Enstitüsünden coğrafi işareti tescil ettirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Üretim düştü

Özyurt, son birkaç yıldır bölgede kuraklık görüldüğüne ve geçen yıl 53 bin ton zeytinden 12 bin 500 ton elde edilen zeytinyağının bu sezon kuraklık nedeniyle daha da düştüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"2016 yılında tahmini rekolte 2 bin 700 ton zeytin ve 540 ton zeytinyağıdır. Bunun nedeni ise yılın kurak geçmesi ve sulama yapılamamasıdır. Bu sezon ilçemizde rekoltede düşmüştür ancak Türkiye genelinde rekolte yüksek olduğu için fiyatlara çok fazla yansımamaktadır. İlçemizde zeytinin 'var yılı'nda ortalama yıllık 13 bin ton, olmadığı yıl ise ortalama 600 ton yağ üretilmektedir. Bu yıl çiftçilerin önemli kısmı elde ettikleri ürünü kendi ihtiyaçları için kullanırken, sadece büyük üreticiler piyasaya satıyor."

Nizip’in Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi ilçelerinden biri olduğunu hatırlatan Özyurt, Gaziantep’ten 10 ayda 16 milyon 613 bin dolar değerinde zeytin ve zeytinyağı ihraç edildiğini, oda olarak bu rakamların daha da artması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Bu arada geçen yıl 20 litrelik tenekelerde 180-200 liraya satılan Nizip zeytinyağı bu yıl 220-250 liradan alıcı buluyor. (Kaynak: AA)