Yılmaz'dan fındık üreticisine uyarı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerine seslenerek, fındıkta budama çalışmasının çok önemli hale geldiğini belirtti.

Türkiye’nin dünya fındık ihracatının yüzde 70’ini, üretiminde yüzde 75’ini elinde bulundurduğunu, ancak buna rağmen dekar başına verim olarak düşük bir üretim gerçekleştirildiğini belirten Kemal Yılmaz, üreticilerin özellikle budama çalışmalarına özen göstermesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, Türkiye’de bir döndüm fındık bahçesinde 80-100 kg fındık alındığını, oysa bu rakamın ABD gibi ülkede 230-250 kg arasında değiştiğini belirterek, “Fındık ocaklarında öncelikle gereğinden fazla dalları budayarak bir ocakta dal başına düşen gübre miktarını dengelememiz gerekmektedir. Normal şartlarda bir ocakta 6-8 dal olması gerekirken 20-30 dala sahip ocaklarda gübrenin ne kadar faydası olabilir? Bu sebeple öncelikle teknik açıdan düzgün budama yapılmalı, toprak tahlili sonucuna göre gübreleme yapılmalıdır. Bizler hep birlikte çalışarak budama ve gübrelemedeki hataları gidermeliyiz. Dönüm başına alınan 80-100 kg verimi 200 kg'a çıkarmak hayal değildir” dedi.

“Fındık ocakları hava alamayınca küllenme ortaya çıkıyor”

Son dönemde sahil kesiminde külleme hastalığı gözlendiğini, bunun sebebinin bahçelerin çok sık şekilde dikilmesi ve ocaktaki dal sayısının gereğinden çok olması olduğunu dile getiren Yılmaz, “Küllenme hastalığının ana sebebi bahçelerdeki fındık ocaklarının çok sık olması ve yeterli havayı alamaması ve teknik bakımın yapılamamasıdır. Bu sebeple budama önemlidir. Doğru bir budama, verim ve kaliteyi artırırken diğer yandan külleme ve diğer birçok fındık hastalık ve zararlısının da önüne geçilmiş olacaktır” diye konuştu.

“Fındık budamasına özen göstermeliyiz”

Bir süre önce Fındık Tanıtım Grubu desteğiyle fındıkta budama elemanı yetiştirilmesi konusunda önemli bir projeye imza attıklarını ve bu çalışma ile Bin 65 budama elemanı yetiştirdiklerini belirten Yılmaz, bu yıl da fındıkta budama konusunda seferberlik ilan edeceklerini ve budama eğitimleri düzenleyeceklerini belirtti. Yılmaz, doğru budama, doğru gübreleme konularında teknik destek ve bilgi almak isteyenlerin Gıda Tarım ve hayvancılık İlçe Müdürlüklerine başvurabileceklerini de sözlerine ekledi. (İHA)