‘Yeşil ekonomi' pazara erişimi kolaylaştıracak

Avrupa Komisyonu tarafından iki yıl önce yayımlanan Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM), iş dünyasını yakından ilgilendiriyor.

En geç 2023 yılında uygulamaya geçilmesi planlanan Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD) mekanizması nedeniyle işletmelerin bu dönüşüme adaptasyonu büyük önem taşıyor.

ENGEL DEĞİL FIRSAT

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), bu değişim sürecini KOBİ'ler çerçevesinde değerlendirmek üzere 'Avrupa Yeşil Mutabakatı ve KOBİ'ler' başlıklı bir rapor yayımladı. TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı Doç. Dr. Nazlı Karamollaoğlu tarafından hazırlanan rapora göre KOBİ'lerin yeşil ekonomiye geçiş süreci bir takım fırsatları da beraberinde getirecek. Buna göre kaynak verimliliği kanalıyla kazanılan maliyet avantajı, yeni pazarlara erişim fırsatları ve eko-inovasyon, KOBİ'lerin bu süreçte elde edebilecekleri fırsatlar olarak sıralanıyor. Yeşil ekonomiye geçişte en önemli engeller ise belirsizlik, finansal kaynakların yetersizliği, farkındalık ve iş gücü eksikliği olacak. Raporda AYM'nin bir engel değil tam aksine fırsat olduğuna dikkat çekildi.

TURAN: OYUNUN DIŞINDA KALMAYALIM

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın, AB-Türkiye ortasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecinde KOBİ'ler perspektifi ile ele alınması en hakikat ve kapsamlı tahlil alanı olarak görünüyor. Türkiye'nin oyunun dışında kalmaması için iş dünyasının yaratacağı farkındalık da büyük kıymet arz ediyor" diye konuştu.