Yerli tohum hamlesi! Orhangazi'deki Hektaş tesisleri 7/24 mesai yapıyor

OYAK şirketlerinden Hektaş, tohumda tam bağımsızlık için hamlesi başlattı. Bugüne kadar yerli ve milli 25 tohum çeşidini tescilleyen şirket Bursa'daki 370 hektar alanda Ar-Ge yürütüyor.

YAŞAR KIZILBAĞ

Oyak'ın kimya-tarım şirketlerinden Hektaş, tohum alanında yeni bir adım atıyor. Son yıllarda Ar-Ge yatırımlarıyla öne çıkan Hektaş, yerli tohum hamlesi başlattı. Son dört yılda tarla ve sebze grubunda toplam 25 tohum çeşidinin tescilini alan Hektaş, Areo Tohumculuk adıyla sürdürdüğü faaliyetlerine artık Hektaş Tohum olarak devam edecek. Bursa Orhangazi'deki F.A.R.M. tesisinde düzenlenen basın toplantısında Hektaş'ın faaliyetleri ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Hektaş Genel Müdürü Enis Emre Terzi "Türkiye'de sektörünün en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirketi olarak, tohum, bitki koruma ve bitki besleme alanlarında uzun yıllardır öncü ve yenilikçi çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.

DİRENÇLİ TOHUM ÜRETTİK

2019 yılından beri Areo Tohumculuk adıyla sürdürdükleri tohum geliştirme faaliyetlerini artık Hektaş markası ile sürdüreceklerini aktaran Terzi, 2020-2024 yılları arasında domates, biber, patlıcan, hıyar, buğday ve pamuk olmak üzere tarla ve sebze grubunda yerli ve milli 25 tohum çeşidinin tescilini aldıklarını vurguladı. Terzi, "Son yıllarda yürüttüğümüz yerli tohum çalışmalarıyla tarıma destek oluyoruz. Tohum ıslah çalışmalarımızda bitkilerin genetik özelliklerini iyileştirerek verim artışı sağlıyoruz. Bir tehdit haline gelen iklim riskine karşı dirençli tohumlar elde ettik. Hastalık ve zararlılara dirençli tohumlar geliştirdik" dedi.

BİBERİN ACISINI AYARLIYORUZ

Bu hafta Aydın'da gerçekleştirdikleri pamuk tarla gününde üreticilerin karşısına ilk kez Hektaş Tohum markası ile çıktıklarını anlatan Terzi, "Bu buluşmada, 'Volkan' ve 'Selçuk Bey' adını verdiğimiz yeni yerli pamuk tohumlarımızı hasat öncesi tarlada tanıttık. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürüttüğümüz çalışmalar sonrasında geliştirdiğimiz Volkan pamuğu, orta erkenci çeşit olması nedeniyle standart türlere göre daha erken hasat edilebiliyor. Bu sayede, pamuk üreticilerimiz daha erken ve daha yüksek fiyatlarla ürünlerini pazara sunma avantajına sahip olacaklar" dedi. Ürettikleri tohumları İspanya da dahil tüm Akdeniz havzasında denediklerini anlatan Terzi "Tohum üretimi sırasında bibebir acısını bile ayarlayabiliyoruz" dedi.

Tarım sektörünün sorunlarını en doğru şekilde tespit ederek, ihtiyaçlara yönelik yüksek kalite ürünler geliştirdiklerini ve piyasaya sunduklarını anlatan Terzi, sıvı bitki besleme ürünleri ile ilgili de bilgi verdi. Emre Terzi, "Ankara Yüksek Teknoloji Merkezimi'zde, dört marka altında 17 sıvı bitki besleme çözümümüzün lansmanını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Birim alandan en yüksek verimin alınmasına katkı sağlayacak bu ürünlerimiz, saha testlerinde çiftçilerimizden yoğun ilgi gördü. Sıvı bitki besleme ürünlerimizi, iç pazarın yanı sıra ihraç ediyoruz" dedi.

GLOBAL MARKA OLMA YOLUNDAYIZ

Hektaş'ın çalışmalarıyla ilgili mesaj veren OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, "Tarımda bir vizyon ve misyon hareketi olan Hektaş, ülkemizin geleceğine yön veren stratejik sektörlerde sorumluluk üstlenen OYAK'ın bilinç ve farkındalığının çok iyi bir örneğidir. Ar-Ge, yeni ürün geliştirme ve tarım teknolojileri alanında milli projeleriyle öne çıkan Hektaş, son sekiz yılda gerçekleştirdiği yatırımlarla tarımsal üretimde sürdürülebilir ve verimli büyümenin kurallarını baştan yazıyor. Gıda güvenliği ve gıda egemenliği açısından son derece kritik bir konu olan tohum ıslah çalışmalarında başarılı sonuçlar alan Hektaş, önce bölgesel sonra global bir tohum markası olma yolunda ilerliyor. Tarımda yaşanan zor döneme rağmen daha iyi, daha verimli, daha güvenli yarınlar için çalışan Hektaş, ülkemiz için değer üretiyor, teknoloji ve bilimle Türkiye tarımını geleceğe hazırlıyor."

607 DÖNÜMLÜK AR-GE ÜSSÜ

Hektaş'ın tarımsal inovasyon ve Ar-Ge merkezi F.A.R.M. Orhangazi'de 607 dönüm arazi üzerinde kuruldu. Halen 320 çeşit ürünün yetiştirildiği inovasyon ve deneyim merkezinde IoT, blockchain ve yapay zekâ teknolojileri ile analiz, uygulama, dikey tarım ve tohum ıslah çalışmaları yapılıyor. Açık alanda 370 dekar üzerindeki üretim parsellerinde 20 türde 182 çeşit ürün yetiştirilen tesiste Şeftali, nektarin, zeytin, erik, kayısı, elma, armut, ayva, kiraz, nar, Trabzon hurması, incir, ceviz, badem, buğday, ayçiçeği, mısır, blueberry, böğürtlen, üzüm domates, biber, lahana, enginar, bezelye üretimi yapılıyor.