Yeni rota Pasifik ve Amerika... Yerli üretimle ihracatı yüzde 40 artırdılar

Ağız ve diş malzemeleri sektörü 2023'ü 350 milyon dolar ihracatla kapattı. Yerlilik oranı implantta yüzde 70, endodonti ürünlerinde ise yüzde 50'ye ulaştı. Sektör ihracatta yüzde 40 artış yakaladı.

Türkiye'nin hemen her alanda ivme yakaladığı yerli üretim hamlesi tıbbi cihaz ve dental sektörlerinde de meyvelerini vermeye başladı. Ağız sağlığı ve diş malzemeleri sektörü, 2023'ü, bir yıl öncesine göre 40 artışla 350 milyon dolar ihracatla kapattı. Dental sektörün çatı STK'sı Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD), ihracatta sürdürülebilir artış için 2024 hedef pazarlarını belirledi.

YENİ PAZARLAR SIRADA

DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar, sektörün en fazla ihracatı Ortadoğu, Avrupa ülkeleri, Türki cumhuriyetler, Arap yarımadası ve Kuzey Afrika ülkelerine gerçekleştirdiğini söyledi. Uçar, "Mevcut pazarlardaki konumumuzu güçlendirerek, 2024 için yeni alternatif dış pazarlar belirledik. Bunların başında Hindistan, Asya Pasifik ve Güney Amerika geliyor. Bu bölgelerdeki pazar araştırmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Sektör ihracatını büyütmenin, daha da önemlisi sürdürülebilir kılmanın tek yolu yeni pazarlarda var olmaktan geçiyor" dedi.

IMPLANTTAKİ ÜRETİM %70

Sektörün yerli üretim oranında ciddi ivmelenme yaşandığını vurgulayan Uçar, "Implanttaki yerli üretim oranı yüzde 70 seviyesinde. Dental sektörün ana faaliyet kolu olan endodonti alanında ise bu oran yüzde 50. Sektörün genelinde ise yerli üretim oranı yüzde 20. Gelecek 5 yıl içerisinde sektörün toplam yerlilik oranını yüzde 40'lara çıkarmayı hedefliyoruz. Yerli üretim sağlık turizmi için de kritik öneme sahip" ifadelerini kullandı.

YABANCI ZİYARETÇİ SAYISI VE TİCARET HACMİ YÜKSELİYOR

Sektörün küresel oyuncularla buluşma noktası İstanbul Ağız-Diş Sağlığı Cihaz ve Malzemeleri Fuarı IDEX'i, geçen mayısta 28 bin 460'ı yabancı olmak üzere toplamda 87 bin kişi ziyaret etti. Başkan Uçar, fuarlarla ilgili şu ifadeleri kullandı: " Son fuarımıza 100'ü yerli üreticilerimiz olmak üzere 500'ün üzerinde yerli ve yabancı firma katıldı. 250 milyon dolarlık ticaret hacmi yakaladık. Bu rakam IDEX'i Türkiye'nin ve bölgenin en büyük, Avrupa'nın ise Köln'de düzenlenen dünyanın en büyük dental fuarı olan IDS'in ardından ikinci büyük fuarı konumuna taşıdı. 8-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 2024 fuarımızda yabancı ziyaretçide ve ticaret hacminde en az yüzde 15 oranında artış hedefliyoruz."