Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, “BTK olarak yerli ve milli üretimin geliştirilmesinde, kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve sanayi işbirliğinin tesis edilmesini hayati derecede önemli buluyoruz” dedi. Sayan, Yerli ve Milli Üretim Ekosistemi Proje Geliştirme Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, yerli ve milli üretimin birinci adımının Ar-Ge faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi olduğuna işaret ederek, özellikle ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle Ar-Ge yatırımları arasında doğrudan bir ilişki olduğunu belirtti.
SÜRATLİ BİR ŞEKİLDE ARTMALI
Dünyada Ar-Ge yatırımlarının yüzde 80’den fazlasının Amerika, Avrupa ve Japonya’da yapıldığını belirten Sayan, Ar-Ge süreçlerinin de üretimi ve inovasyonu getirdiğini söyledi. “Ar-Ge, özgürlük demektir” diyen Sayan, kişinin kendi özgürlüğünün, milletin ve medeniyetinin özgürlüğü anlamına geldiğini vurguladı. Sayan, “Türkiye’nin ileri teknolojili ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 4 civarında ve bunu çok süratli bir şekilde artırmamız gerekiyor. Bunun yolu da yüksek teknoloji içeren ürünleri yerli ve milli imkanlarla üretip hem kendiihtiyaçlarımız için kullanmak hem de ihraç etmekten geçiyor” dedi.
Ne gerekiyorsa yapacağız
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, kamu olarak yerli ve milli üretim konusunda ne gerekiyorsa onu yapacaklarını belirterek, yeni destek modellerinin temelini yerliliğin oluşturacağına dikkati çekti. Uzkurt, şunları kaydetti: “Piyasanın bir realitesi var. ‘Ben yerli ürettiğimde şu kadara mal oluyor, Çin’den, Avrupa’dan, Amerika’dan yüzde 50’sine alıyorken, beni buna zorlarsanız bu iş olmaz’ diyor. Biz, kamu olarak ne pahasına olursa olsun, yerli üretimde ne gerekiyorsa onu yapacağız.”
Mazeretler iartık kaldıralım
Firmaların mazeretlerini dinlediklerini anlatan Uzkurt, “KOSGEB olarak arada 5 liralık mazereti sunarak, yerli üretim konusunda isteksiz davranıyorsa, biz, bu 5 liralık maliyete katlanalım. Birilerinin artık Türkiye’de, ‘Biz, maliyetinden dolayı bunları ürettiremiyoruz’ gibi mazeretleri olmasın” dedi.
Yol haritasına ihtiyaç duyuyoruz
KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt da yerlilik konusunda ciddi adımlar atıldığını ancak ülke olarak istenilen düzeyde olunmadığını söyledi. Yerlilik konusunda vatandaş, kamu, firma, sanayi temsilcilerinde iradenin olduğunu ancak bu işin Türkiye’de kültür haline getirilmesi için yol haritasına ve başarı örneklerine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Uzkurt, KOSGEB olarak destek modelleriyle bu işin üzerine gideceklerini bildirdi. BTK Başkanı Sayan da, “Yapılan etkinliklere destek vermek, bu konuda farkındalığın artırılmasını sağlamak yaptığımız çalışmaların omurgasını oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.