Yaş sebze ve meyvede psikolojik çöküş

Türkiye'nin narenciye deposu Mersin'de, hal esnafı Rusya krizinin etkilerini yaşamaya başladı. İhraç edilecek ürünlerin sınırdan hallere dönmesi, iç piyasadaki fiyatların da yarı yarıya inmesine neden oldu.

Mersin'de, hal esnafı Rusya krizinin etkilerini yaşamaya başladı. Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Münir Şen, ciddi anlamda endişeli ve kaygılı olduklarını, sebze meyve fiyatlarının yarı yarışa düştüğünü söyledi. 1 Ocak'tan sonraki tabloyu göremedikleri için üretici, komisyoncu ve ihracatçıların psikolojik olarak çöktüğünü belirten Şen, "İhracatçılarımız ciddi anlamda sıkıntılar yaşadılar. Bu üreticilerimizi direk etkiledi. Bir şekilde çözülmesi gerek. Psikolojik olarak şu an dip seviyedeyiz. Başbakanımız ve Bakanımızın açıklamaları bize umut veriyor ama endişelerimizi giderek boyutta değil" dedi.

Sevkiyatta yüzde 50'nin üzerinde düşüş yaşandığını ifade eden Şen, sınırda bekleyen TIR'ların endişe verecek boyuta ulaştığını kaydederek, "Yaş sebze ve meyvenin biran önce yerine varması gerek, yoksa ciddi kayıplar olur. Bazı malların dökülme safhasında. Bu konuda hızlı adımların atılması mağduriyeti en azına indirecektir. Sıkıntıların önüne geçmek için destek almamız lazım. 1 liraya mal ettiğimiz bir ürün 30 kuruşa 40 kuruşlara satılıyor. Bugünün koşullarında mağdur ihracatçı ama önlem alınmazsa üreticilerimiz büyük mağduriyet yaşayacak. Zarar edince yükü kaldıramayacak ve iflaslar yaşanacaktır" diye konuştu.

SEKTÖR ÖLDÜ

Komisyoncu Hikmet Alan, büyük bir sıkıntılar yaşadıklarını kaydederek şunları söyledi:

"Pazarlarımız maalesef komşularla ilişkilerimizden dolayı çok sıkıntılı. Bu olayda tuzu biberi oldu. Bizim sektör şuan ölü. Bir pazarımız yok, TIR'larımız kapılarda bekliyor. İhracatçılar çok sıkıntılı. Ürünler soğuk havalarda çok beklemez. Böyle devam ederse hep çürür, bekleme şansımız yok. Limon bu krizden önce 2 lira iken şuan 1 liraya satılmıyor. Dalda bekleme şansı da yok havalardan dolayı. Yetkililerden bir an önce bu işle ilgili bir çözüm bekliyoruz. Yeni bir pazar arayışı yapılsın ya da bu ilişkiler düzeltilsin."

ÜRÜNLER İÇ PİYASADA YOK PAHASINA SATILIYOR

31 yıldır sektörde büyük çaplı işler yapan Koldaşlar Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Koldaş ise, satılmayan ürünlerin çürümeden hayvanlara verilmek zorunda kalınacağını belirterek şöyle konuştu:

"Uçağın düştüğünden bu yana, sektör olarak ciddi etkilerini yaşadık. Daha önce günlük 40-50 ton narenciye tüketirken, bu gün 5 ton narenciye satamaz durumdayız. Ürünlerimizin çoğu dalda kaldı. Fiyat olarak yüzde 50 oranında düşüşe sebep oldu. Stoklarımızdaki malı da satamaz olduk. Ekonomik olarak ciddi sıkıntılar söz konusu. Daha önce 1 liraya sattığımız mandalinaya, şu anda 50 kuruşa müşteri bulamıyoruz. 40 kuruşta olsak verecek durumdayız. Nakliye ve işçiliği eklediğiniz zaman ürünlerimiz yok pahasına satılıyor. Biran önce krizin aşılmasını istiyoruz." (DHA)