Yağmur çiftçinin yüzünü güldürmedi

TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejat Gamzeli, ''Bu aylarda yağan yağmurun buğday ve arpaya pek fazla faydası olmadı. Çiftçilerin beklentisi kavun, karpuz ve nohuttan iyi verim alabilmek.'' dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejat Gamzeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene nisan ayındaki yağışların mayıs ve haziran ayına kaydığını söyledi.

Ekinler için nisan ayında yağan yağmurun daha faydalı olduğunu vurgulayan Gamzeli, "Bu aylarda yağan yağmurun buğday ve arpaya pek fazla faydası olmadı. Çiftçilerin beklentisi kavun, karpuz ve nohuttan iyi verim alabilmek. Şu anda Çankırı merkez ve Kızılırmak ilçemizin köylerinde buğday hasadı yapılamayacak duruma gelmiştir." diye konuştu.

Son günlerde yağan yağmurun buğdayın renginin atmasına sebep olduğuna işaret eden Gamzeli, rengi atan buğdayın değerinin düştüğünü, çiftçilerin bu yüzden zarara uğrayacaklarını kaydetti.

"Mevsim değişikliği nedeniyle bölgemizde zamanında yağış olmadı"

Önceki senelerde 20 Haziran'da buğdayları biçmeye başladıklarını aktaran Gamzeli, mevsim atlamaları nedeniyle bu yıl 15-20 günlük gecikme yaşanacağını belirtti.

Buğday üreticisi Kenan Çelik de bu yıl ekinlerinin veriminde ciddi düşüş yaşadıklarını söyledi.

Buğday ve arpanın zamanında yağış almadığını, bu yüzden verim kaybı yaşadıklarının altını çizen Çelik, "Ekinlerimiz biçilemeyecek durumda. Mevsim değişikliği nedeniyle bölgemizde zamanında yağış olmadı. Bu yüzden ekinlerimiz toprak yüzeyine geç çıktı. Son zamanlarda yağan aşırı yağmur buğdayın renginin değişmesi ve besin değerinin düşmesine neden oldu. Diğer yıllara göre yaklaşık yüzde 70 verim kaybımız var." ifadelerini kullandı. (AA)