ÖZGÜL ÖZTÜRK
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın "Yakında göreceksiniz, Resmi Gazete'de yayınlayacağız" dediği karar çıktı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Temu, Amazon ve AliExpress gibi platformlardan yapılan alışverişlerde vergiler arttı, harcama limiti ise düşürüldü. Daha önce 150 euro (5800 TL) olan harcama limiti 30 euroya (1100 TL) indi. Böylece yurtdışından yapılan harcamalar 30 euro limitini geçerse satın alınan ürünlerin vergisi ödenmeden gümrükten geçmesi mümkün olmayacak.
YÜRÜRLÜKTE
Avrupa Birliği ülkelerinden gelen kargolarda daha önce yüzde 18 olan vergi dilimi yüzde 30'a çıkacak. AB dışındaki ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise daha önce yüzde 30 olan vergiler yüzde 60 bandına yükselecek. Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu süre zarfında vatandaşlar mevcut limitler ve vergi oranları üzerinden alışveriş yapabilecekler. Yerli üreticiler kararla birlikte güvensiz ürün girişinin azalacağını belirtirken yerli üreticinin de korunacağını söylediler.
SİNYAL VERİLMİŞTİ
Son günlerde yurtiçindeki yüksek fiyatlara karşın vatandaşın ucuz alışveriş yapabilmesine imkan tanıyan Temu'nun popülerliği artarken Ticaret Bakanı Ömer Bolat hafta sonu yaptığı açıklamada Temu'yu yakından takip ettiklerini ve izlediklerini söylemiş, "Bu sitenin çok yakın takipçisiyiz. Gerekli kararları yakında göreceksiniz. İlgili önlemleri Resmi Gazete'de yayınlayacağız" demişti. Temu'nun halen güncel alışveriş limiti 55 euro seviyesinde.
MUADİLİ OLMAYAN ÜRÜNLERİ KAPSAMASIN
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin: Tüketiciler kaliteli ürünleri uygun fiyata alma hakkına sahip. Ancak Ticaret Bakanlığı yerel üreticiyi korumak için dışarıdan gelen ürünlere yüksek vergi getirme yoluna gidiyor. Bizce yapılması gereken şey dışarıdan gelen ürünlere vergi kısıtlaması getirmek yerine, yurtiçindeki üreticilerin üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması. Tüketiciler Birliği olarak bizim tavsiyemiz en azından Türkiye'de muadili olan ürünlere bir kısıtlama getirilmesi, muadili olmayan ürünlerin online satışına ise izin verilmesi. Böylece bir yandan yerel üretici korunurken diğer yandan tüketicinin cebine faydası olur.
YEREL ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ KORUYACAK
ELEKTRONİK Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çelikoğlu: Biz Türkiye olarak e-ihracatı en fazla yapabilecek ülkelerden biriyiz. Dolayısıyla e-ihracatın önünde engel olmasını istemeyiz. Ancak başta Çinli pazaryerleri olmak üzere bazı markalar haksız rekabete giriyor. Örneğin Türkiye'de bir oyuncak üreticisisiniz, burada üretimin bazı standartları var. O ürünler birçok testten geçip öyle satışa sunulabiliyor. Çinliler ise o testleri yapmıyor. E-ihracatla gelen bu ürünlerin birçoğu insan sağlığına zararlı çıkıyor. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı bu karar hem yerel üreticiyi hem de tüketici sağlığını korumak için alınıyor. Çinli bazı pazaryerlerinin Türkiye'ye sattığı ürünlere ne bir fatura, ne kullanım kılavuzu, ne de ürünün hangi malzemelerden üretildiğine dair bir bilgi yok. Örneğin Temu'da Türk satıcılar ürün satamıyordu. Böylelikle Türk satıcılar da bu platforma girebilir.