Karadağ Ankara Büyükelçisi Periša Kastratovic, Türk basınıyla bir araya geldiği toplantıda Karadağ-Türkiye ikili ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulundu. Kastratovic, "Karadağ'ın diplomatik ağının önceliği ekonomik diplomasidir. Bu bağlamda Türkiye'yi önemli bir ekonomik ortak olarak görüyor, Türk şirketlerine ve yatırımlarına açık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Son dönemde Türk yatırımcıların Karadağ'a yatırım yapmaya ilgisinin giderek arttığını görüyoruz. Pandemi öncesi, bir önceki beş yıllık dönemi kapsayan Karadağ ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, her yıl büyüme kaydetti. Sadece 2020 yılında Karadağ ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi 122 milyon euro olarak gerçekleşti. Pandemi dönemi öncesinde ise bu rakam yüzde 18.7 daha düşüktü. Gelecekte daha güçlü ekonomik bağlar ve iki ülkeye de yarar sağlayan daha yoğun ekonomik ilişkiler tesis etmek istiyoruz" dedi.
AÇIK ÇAĞRIDA BULUNDU
Karadağ ve Türkiye karşılıklı ticaret hacminin 2022 yılına kadar 250 milyon dolara ulaşması için ek çaba gösterme konusunda anlaştığını söyleyen Kastratovic; "Bu anlaşma doğrultusunda 2022 yılına kadar iki ülkenin karşılıklı ticaret hacmindeki bu hedefe ulaşmak için Türk şirketlerine ve yatırımcılarına açık çağrıda bulunuyoruz. Amacımız, önceliğimiz olan bu hedefe ulaşmak ve ikili ilişkileri ekonomik, kültürel, eğitim ve diğer alanlarda artırarak geliştirmek" ifadelerini kullandı.
YATIRIMLAR KRİTİK ÖNEMDE
Kastratovic, şöyle devam etti: "Hedeflerimize ulaşmak adına, Karadağ'daki pek çok farklı alandaki yatırım fırsatlarını, Türkiye ile var olan ikili ilişkilerimiz üzerinden değerlendirmek, bu hedefi yeni ekonomik yatırımlar yaparak sağlamak bizim için stratejik bir öneme sahip."
TURİZM VE ENERJİ KİLİT SEKTÖRLER
Yurtdışında yatırım, şirket kurma, yurtdışında yaşama imkanları konusunda danışmanlık veren ve Karadağ Büyükelçiliği'yle gerçekleşen toplantının moderasyonunu yapan Leo Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Çimen de, şu bilgileri paylaştı: "Karadağ'ın nitelikli işgücü varlığı, uygun bir kurumsal vergilendirme sistemine sahip olması ve yabancı yatırımlara uygun mevzuatı yatırımcılar için önemli bir değer. Özellikle turizm, enerji, ağaç işleme ve mobilya imalatı, bilişim ve metal işleme gibi kilit sektörler Türk iş dünyası için cazip fırsatlar sunuyor."