Türkiye'nin kuzu göbeği mantarı Avrupa sofralarını süslüyor

Kastamonu'da faaliyet gösteren bir firma tarafından ülkenin farklı bölgelerinden toplanan kuzu göbeği mantarı, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

1

Ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen kuzu göbeği mantarını  köylülerden aldıktan sonra fabrikada işleyen firma, Avrupa'nın birçok ülkesine  kuzu göbeği mantarı ihraç ediyor. Ürünler, talebe göre taze ya da dondurulmuş  olarak gönderiliyor.

Firma ortaklarından Sıtkı Vefaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  15 yıldır mantar ticaretiyle uğraştıklarını, Anadolu'nun birçok yerinden kuzu  göbeği mantarı aldıklarını söyledi.

Kuzu göbeği mantarının önce Akdeniz ve Ege, ardından Karadeniz ve Doğu  Anadolu bölgelerinde çıktığını belirten Vefaoğlu, köylülerden aldıkları  mantarları fabrikalarında işledikten sonra boyutlarına göre ayırıp  paketlediklerini anlattı.

KÖYLÜ İÇİN SERMAYESİZ EKMEK KAPISI 

Vefaoğlu, "Türkiye, mantar açısından zengin bir ülke. Mantar, köylüler  açısından da önemli gelir getiren bir ürün. Köylü için sermayesiz ekmek kapısı  niteliğinde. Ekmeden, bakmadan mantar toplayıp gelir elde edebiliyorlar." dedi.

Kuzu göbeği mantarının fiyatının dönemsel olarak değiştiğini ifade  eden Vefaoğlu, ürünün kilogram fiyatının ilk çıktığında 150-200 lira olduğunu,  daha sonra 90-100 liraya kadar gerilediğini söyledi.

Kuzu göbeğini genelde dış piyasa için aldıklarını dile getiren  Vefaoğlu, şunları kaydetti:

"Yılda 200 ton civarında kuzu göbeği mantarı topluyoruz. Bunu  işledikten sonra Fransa, İsviçre, Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa  ülkesine satıyoruz. Damak tatlarına uygun ve protein açısından zengin olduğu için  tercih ediyorlar. Biz daha çok dış piyasa için çalışıyoruz." (AA)