KAGİDER "Kahvaltı Toplantıları"nın aralık ayı buluşması, 2015 Yılı Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın birincilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Oktar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de 97 bin kadın girişimci bulunduğunu belirterek, ancak toplam girişimcilerin sadece yüzde 8'inin kadın olduğunu dile getirdi.
Bu sayının artırılması için KAGİDER'de bulunduklarının altını çizen Oktar, Türkiye'de 8 milyon 200 bin kadının çalıştığını ancak bunların yarısının kayıt dışı olduğunu söyledi.
Oktar, eğitim ve mentorluk vererek bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, ticaret hacmini daha fazla artırmayı ve daha fazla kadına istihdam sağlamayı amaçladıklarını aktardı.
Daha fazla kadının karar verici olmasının önemine değinen Oktar, "Dünyada sadece üç tane kadın devlet başkanı var. Dünyadaki gayrimenkulun sadece yüzde 1'i kadınların. Oysa dünya nüfusunun yüzde 50'sini oluşturuyoruz. Yapacak çok işimiz var" diye konuştu.
Oktar, bu amaçla sekiz tane ana strateji hedefleri bulunduğunu belirterek, kadın çalışan sayısının artırılması ve kadın girişimcilerin desteklenmesi üzerine "Özel Sektör Strateji Grubu"nu belirlediklerini söyledi.
Kadınların çalışma hayatına girmesi ve girişimci olması için "Eğitim ve Mentorlük Strateji Grubu"nun bulunduğunu vurgulayan Oktar, derneklerle yapılan çalışmalar ve KAGİDER çalışmalarının etki alanını ülke çapında yaygınlaştırmak için de "Toplumsal Etki Strateji Grubu"nu oluşturduklarını anlattı.
Oktar, kadın girişimciliği ve ekosisteminin gelişmesi için yasal altyapının desteklenmesi, teşvik edilmesi, finansal kaynak erişimine yol gösterip destek olmak üzere ise "Girişimci Geliştirme Altyapı Strateji Grubu"nu kurduklarını söyledi.
KAGİDER üyelerinin girişimlerinin etki alanlarını desteklemek üzere "Networking Strateji Grubu"nu oluşturduklarını aktaran Oktar, şöyle devam etti:
"Genç kadınlarının eğitimine devam ederek çalışma hayatına ve girişimciliğe özendirilmesi üzerine 'Gençlik Strateji Grubu'nu, KAGİDER'in bilinirlik ve itibarının artırılması konusu üzerine 'Uluslararası İlişkiler ve Kurumsal İletişim Strateji Grubu'nu ve mevzuatlarda ve yasal düzenlemelerde kadının çalışma hayatına ve girişimine destek vermek üzere 'Savunu Strateji Grubu'nu kurduk."
Şu anda KAGİDER'de 300'e yakın üyeleri bulunduğunu belirten Oktar, KAGİDER'e üye olabilmek için çalışma yılı ve çalışan sayısının önemini dile getirdi.
Yeni kurulan şirketler için "aday üyelik" imkanı tanıdıklarını vurgulayan Oktar, "5+5 yılın sonunda beklentimiz, en geç 5. yılını tamamlayan adayın asil üyeliğe geçmesidir. Şu an itibariyle aday üyelik kotamız doldu. Biz ne kadar aday üyeyi asil üyeye çıkarabilirsek, aday üye yerimiz o kadar boşalacaktır. Önümüzdeki dönemde aday değil, asil üye alabileceğiz" ifadelerini kullandı.
Oktar'ın konuşmasının ardından, Özel Sektör Strateji Grubu'ndan Esra Bezircioğlu, Networking Strateji Grubu'ndan Emine Erdem ve Güzin İlker, Eğitim ve Mentorlük Strateji Grubu'ndan Şule Yüksel, Toplumsal Etki Strateji Grubu'ndan Fisun Usta, Girişimci Geliştirme, Altyapı Strateji Grubu'ndan Fisun Usta, Gençlik Strateji Grubu'ndan Selen Erdeniz, Uluslararası İlişkiler ve Kurumsal İletişim Strateji Grubu'ndan Şila Gök, Savunu Strateji Grubu'ndan ise Zehra Güngör birer sunum yaparak, ne tür çalışmalar yaptıklarını ve 2016 hedeflerini anlattı.
KAGİDER Başkan Yardımcısı Şila Gök, başarılı bir lobi çalışması sonucunda Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) konferansını 2016 yılında Türkiye'ye aldıklarını açıkladı.
İmzaların atıldığını belirten Gök, "31 Ağustos-1-2 Eylül 2016 olarak tarih kesinleşti. Tekstil, turizm ve teknoloji olmak üzere 3 sektör seçildi. ITC, bu 3 sektörde dünyadaki büyük alıcıları Türkiye'ye getirecek" diye konuştu.
"Umarım benim hikayem diğer kadınlara örnek olur"
"Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" ödülünü alan İdil Bebe Kurucusu Mevlüde Uygun ise iş kurma sürecini anlatarak, duygusallıkla aldıkları kararların, markalarının gelecekti konumunu şekillendirdiğini söyledi.
Bebeklerine giydirmeyecekleri hiç bir ürünü üretmediklerini vurgulayan Uygun, başarılarının buradan geldiğini ifade etti.
Uygun, bu yıl ilk defa yurt dışı mağazalarını açtıklarını belirterek, "Bir rol modelimiz olsaydı belki daha hızlı başarıya ulaşabilirdik. Umarım benim hikayem diğer kadınlara örnek olur" dedi.
"Türkiye'nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi" ödülünü alan "Medlis Engelli Yaşam Çözümleri" ile Türkiye'de ilk kez engelli rampası üretmeye başlayan Melis Tasacı ise bu fikri nasıl edindiğini ve işe nasıl başladığını aktardı.
Yaptığı işte farklılık oluşturmanın önemini dile getiren Tasacı, "Şu anda yeni ürünler eklediğimiz için Türkiye'de 1.200 noktaya bu ürünlere erişim sağlıyorum. En büyük pazarımız şu anda Fransa. Ben bu işi daha da büyüteceğim. Daha yeni ürünler oluşturarak daha fazla ülkeye ulaşacağım" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi" ödülünü alan "Yaşayan Müze"nin kurucusu Zehra Sema Demir de okul hayatından, müzecilik girişimine kadar uzanan hayat hikayesini anlattı.
Kars'ta bileziklerini bozdurarak iş hayatına atılan ve kaz etiyle yapılan yemeklerin markalaşmasını sağlayan Nuran Özyılmaz, ise "Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi" ödülünün sahibi oldu.
Konuşmaların ardından kazananlara, KAGİDER üyelik sertifikaları takdim edildi. Toplantının ardından "Yeni Yıl" konseptli pasta kesildi ve iki dernek üyesinin doğum günü kutlandı. (AA)