Türkiye plastikte söz sahibi... Körfez ülkelerine yatırım çağrısı

Plastiğin geleceği Dubai'deki Plastik Konferansı'nda tartışıldı. Türk plastik sektörü Körfez ülkelerine yatırım çağrısında bulunurken, işbirliği sayesinde sektörden küresel bir devin çıkabileceği belirtildi.

Azime Kahya

Körfez Petrokimya ve Kimyasallar Derneği (GPCA) ev sahipliğinde düzenlenen GPCA Plastik Konferansı geçtiğimiz günlerde Dubai'de gerçekleşti. Endüstri liderleri, politika yapıcılar, akademisyenler ve değer zinciri ortakları, konferansta bir araya geldi. Konferansta konuşan Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği (PAGÇEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye'nin dünyada 6'ncı, Avrupa'da ise 2'nci en büyük plastik mamul işleyicisi ülke olduğunu belirtti.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Eroğlu, "Türkiye, her yıl 11 milyon ton plastik mamul üretimi yapıyor. Türkiye ve Körfez ülkeleri plastik mamul üretimi ve petrokimyasalların üretiminde birbirini tamamlar iki ekonomi. Bu sebeple tüm Körfez ülkeleri üreticilerini Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu. Daha önce Katar'da Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ajansı Başkanımız Burak Dağlıoğlu ile Körfez ülkeleri petrokimya üreticilerinin CEO'larını bir araya getirdiklerini belirten Eroğlu, "Umuyorum ki bu konuda ortak yatırımlar her iki taraf için de faydalı olacaktır. Ayrıca bizler de Körfez ülkelerinde katma değerli plastik mamul üretimine katkı vermek amacıyla bölgede yatırım yapmaya hazırız. Burada bir sinerjjyi birlikte çıkarabilir, küresel bir plastik ve geri dönüşüm devi çıkarabiliriz" dedi. Yeşil dönüşüm sürecinde zorlukların üstesinden gelmek için sivil toplum örgütlerinin gücüne vurgu yapan Eroğlu, "TOBB Türkiye Plastik, Kauçuk Kompozit Sanayi Meclisi, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ve PAGÇEV olarak işbirliğini daha da geliştirmek istiyoruz" dedi.

PAGEV'İN SERTİFİKA PROGRAMINA YOĞUN İLGİ

Konferans fuaye alanında yapılan etkinlikte PAGEV standında ziyaretçilere; Türk Plastik Sanayisi, PlastEurasia Fuarı ve Replast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Hammaddeleri Fuarı tanıtıldı. PAGEV'in mikroplastik granüllerin doğaya karışmasını engelleyecek uluslararası sertifika programı 'Operation Clean Sweep' bölgedeki büyük plastik ve petrokimya sanayi firmalarının yoğun ilgisiyle karşılaştı.