AKŞAM GAZETESİ
Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı Kasım Kılıç, Türkiye'nin 121 ülkeye tohum ihraç ettiğini söyledi. Yerli üretimin ihtiyacı karşılama oranının stratejik ürünlerde yüzde 100'ün üzerinde, diğer ürünlerde ise yüzde 100'e çok yakın olduğunu belirten Kılıç, "Tohumda bakanlığımızın destekleriyle, üyelerimizin çabalarıyla çok iyi bir noktaya geldik. Tohum üretiminde 1.3 milyon tona, süs bitkilerinde 2 milyar, fidede 6 milyar, fidancılıkta (fidan üretiminde) da 186 milyon adede ulaştık, 2008 ve öncesi bu rakam 3-4 milyonken bugün 186 milyona çıktı" dedi.
ABD'YE BİLE İHRACAT
Aynı başarının dış ticarette de yaşandığını vurgulayan Kılıç, Türkiye'nin tohumculukta hem ihtiyacı karşıladığını hem de ihracat yapabildiğini kaydetti. Her geçen yıl ihracatın arttığını, ithalatın da düştüğünü dile getiren Kılıç, "Tohumculuk sektöründe ihracatımız 500 milyon dolar, ithalatımız 350 milyon dolar civarında. İyi durumdayız, daha iyi olmak için Bakanlığımızın destekleriyle daha üst çıtaya çıkacağımıza inanıyorum. 121 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bütün Avrupa ülkelerine, tohumculukta dünya lideri ABD'ye, dünya ikincisi Çin'e ve üçüncüsü Fransa'ya tohum ihraç ediyoruz" diye konuştu.
EN FAZLA AYÇİÇEĞİ
Kılıç, en fazla ayçiçeği tohumu ihraç ettiklerini, ayçiçeğini mısır, sebze, buğdayın takip ettiğini kaydetti. Birlik olarak sektörü ve pazarları daha da geliştirmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Kılıç, "Tohumculukta hem kendimize yetebiliyoruz hem de ihracat yapmaktayız" ifadelerini kullandı. Tohumun kendisini değil, teknolojisini de daha yüksek oranda ihraç etmek istediklerini vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu: "Ar-Ge yatırımlarının geri dönüş süresinin uzun olması, firmalarımızın genç ve sermaye yapılarının yetersiz olması özel sektörün bu konuya yeteri kadar ilgi göstermesini ve yatırım yapmasını engellemektedir. Bu nedenle sektörün desteklenmesi gerekmektedir" açıklaması yaptı.
TESCİLLENEN FASULYELER GENETİK MİRAS OLACAK
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilen kuru fasulyeler korunacak. Enstitün geliştirip Erzincan Ovası'nın verimli topraklarında yetişmesini sağladığı Işıl 24 ile Erzincan dermasonu kuru fasulyeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından tescillendi. Işıl 24 kuru fasulyesinin milli listede, Erzincan dermasonu kuru fasulyesinin de yerel listede tescil edilmesini sağlayan enstitü, gen bankasına kazandırdığı ürünleri genetik miras olarak koruyacak. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Samet Karataş, kuru fasulye üzerine uzun yıllardır ıslah ve geliştirme çalışmaları yürüttüklerini belirterek "Milli listede bir adet tescilli çeşidimiz vardı. Bu yıl yine bir adet yerel listeye, bir adet ise milli listeye girecek şekilde tescil başvurularımız sonuçlandı. Bunlardan şeker tipi Işıl 24 kuru fasulye milli listeye girdi. Yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ardından tescil ettirildi. Burada mesai arkadaşlarımız yoğun bir emek ortaya koydu. Yine bizim Erzincan dermasonu, bildiğiniz gibi yerel ve bölge halkının çok sevdiği, sıkça yetiştirdiği bir çeşit. Erzincan dermasonu da yerel listeye girerek tescil oldu. Her iki çeşidimizin de gen bankasına kaydını yaptırdık" dedi.