Akşam Gazetesi
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin gelecek yıl Dünya Tohumculuk, 2026'da da Asya Pasifik Tohumcular Birliği Tohumculuk Kongreleri'ne ev sahipliği yapacağını belirterek, atılacak adımlar ve bu etkinliklerle Türk tohumculuğunun dünyada marka haline geleceğini bildirdi.
YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
İklim değişikliğine, su kısıtlılığına ve hastalıklara dayanıklı yeni tohum çeşitleri geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gençer, "Hem Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleri hem özel sektörümüzün Ar-Ge departmanlarının çalışmalarıyla artık tüm dünyada yarışabilir, tüm dünyada başarısını ispatlayan güzel çeşitlerimizle faaliyetlerimize devam ediyoruz" diye konuştu. Gençer, bu yıl bakanlığın bitkisel üretimlere ilişkin yeni model getirdiğini anımsatarak, sözleşmeli üretim modelinin desteklenmesiyle çiftçiler için yeni dönemin başladığını ifade etti.
İKİ DEV KONGRE
Dünya Tohumculuk Kongresi'nin dünyadaki en büyük, en üst seviyedeki tohumculuk kongresi olduğunu vurgulayan Gençer, şunları kaydetti: "Gelecek yıl İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılacak Dünya Tohumculuk Kongresi'nde dünyanın dört bir yanından tohumcuları misafir edeceğiz. Dünya tohumcularının İstanbul'da bir araya gelmesi, ülkemizdeki tohumculuk sektörü açısından çok büyük avantaj, çok büyük fırsatlar oluşturacak. Asya Pasifik Tohumcular Birliği Tohumculuk Kongresi de 2026'da Antalya'da yapılacak. Bu iki büyük kongreden sonra ümit ediyoruz ki Türkiye, dünya tohumculuk arenasında biraz daha farklı konuşulacak, daha yeni ufuklar açılacak. Bu kongrelerden sonra inşallah Türkiye tohumculuğu dünya tohumculuk arenasında marka haline gelecek."
PROF. ŞAHİN: 13 TOHUM TESCİLLEDİK
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesince (NKÜ) "Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk" konferansı gerçekleştirildi. NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezini kurarak tohumculuk anlamında başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Şahin, "Özellikle iklim değişikliği ve Ukrayna Rusya Savaşı'nda sürdürülebilir tarım ve ülkelerin kendi kendine yetebilmesinin ne kadar önem arz ettiği kanıtlandı" dedi. Üniversitedeki çalışmaları neticesinde tescil edilmiş 13 tohum çeşidlerinin olduğunu belirten Şahin, "Türkiye'de bunu da söylüyoruz, iddia ediyoruz, bu kadar güçlü üreten ziraat fakültesi yok. Bu anlamda akademisyenlerimizin çalışmaları çok değerli" diye konuştu.330 MİLYON DOLAR İHRACAT
Sektörün bu yıl 330 milyon dolardan fazla ihracat yaptığı bilgisini paylaşan Gençer, "Türkiye olarak gerçekten dünya tohumculuk arenasında sağlam adımlarla yerimize oturmuş durumdayız. Tüm dünya ülkemizdeki tohumculukla ilgili gelişmeleri konuşuyor. Firmalarımıza, daha da büyüyebilmeleri ve daha yeni çeşitler geliştirebilmeleri için finansal konularda da devlet destekleri var" dedi. Gençer, sektörün gelecek yıl 500 milyon dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.