Türk otomotivciler Rusya'da moral buldu

Türk firmalar, otomotiv sektörünün pandemi sonrası ilk yüz yüze fuarı olan MIMS Automechanika Moskova 2021'e çıkarma yaptı. 35 ülkeyle ikili iş görüşmesi yapan otomotiv sektörü, ihracatı artırmaya hazırlanıyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), pandemi sonrası sektörün ilk yüz yüze fuarı olan MIMS Automechanika Moskova 2021 Fuarı'na 28 firmayla geniş milli katılım gerçekleştirdi. Türk otomotiv firmaları, yıllık 18 milyar dolar otomotiv ithalatıyla önemli potansiyel barındıran Rusya'da, ev sahibi ülke başta olmak üzere 35 ülkeden sektör temsilcileriyle ikili iş görüşmesi yapma şansı yakaladı.

İLK YÜZ YÜZE FUAR

Otomotiv yedek parça, sistem, aksesuar, bakım-onarım, yıkama-yenileme yönetim-dijital çözüm gibi alanlarda ürünlerin sergilendiği fuar, dünya otomotiv endüstrisinin önde gelen buluşma noktalarından biri olma özelliği taşıyor. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2020'de 468 milyon dolar otomotiv ihracatı gerçekleştirdikleri Rusya ile işbirliğini artırmayı ve ihracata ivme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Çelik, "Mart 2020'den bu yana ilk kez yüz yüze olan fuarda, dünya otomotiv sektörü temsilcileriyle bir araya gelme fırsatı yakaladık. Oldukça verimli geçen fuar, firmalarımız açısından moral ve motivasyon kaynağı oldu" ifadelerini kullandı.

TEDARİKTE GÜÇLÜYÜZ

Çelik, Rusya'nın 2020'de 18 milyar dolar otomotiv ithalatıyla endüstride büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Rusya'da özellikle tedarik sanayiinde güçlü durumda olduğunun altını çizen Çelik, "Türkiye, Rusya'nın otomotiv ithalatında 11. sırada, Rusya ise otomotiv ihracatımızda 14. sırada yer alıyor" dedi.

Karşılıklı ticaret artacak

Baran Çelik, şöyle devam etti: "Türkiye'nin Rusya'ya otomotiv ihracatı 2013'te 1.1 milyar dolara kadar yükselmişti. Ancak sonraki yıllarda bu rakamlara ulaşılamadı. Özellikle pandemi nedeniyle 2020 yılı ilk yarısında daha önce görülmemiş ölçüde büyük kayıplar yaşadık. Buna rağmen organize ettiğimiz sanal fuarlar ve dijital ticaret heyeti programlarıyla sektöre ivme katmaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile Rusya Federasyonu sektör temsilcileri arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceğine ve karşılıklı ticaretin de giderek artacağına inanıyoruz."

Çok büyük potansiyel var

Baran Çelik, şu bilgileri verdi: "Geçen yıl Rusya'ya 468 milyon dolar otomotiv ihracatı yaptık. Tedarik endüstrisi ihracatımız ise 400 milyon dolar. Rusya'nın tedarik endüstrisi ithalatının 10 milyar dolar civarında olduğunu göz önüne alırsak, önümüzde çok büyük bir potansiyel var."