Türk müteahhite ABD'de 3.5 trilyon dolarlık fırsat

ABD'de altyapı yatırımları için 3.5 trilyon dolarlık bütçesi Kongre'den geçti. ATBD Council Onursal Başkanı Uğur Terzioğlu, bunun rüştünü dünyada ispat etmiş Türk müteahhitler için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Rusya'dan Orta Asya'ya, Ortadoğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir tarafında binlerce alt ve üst yapı projesini hayata geçiren Türk müteahhitlik firmaları için bu kez de ABD pazarı açıldı. ABD Başkanı Joe Biden'in altyapı yatırımları için 3.5 trilyon dolarlık yatırım bütçesini Kongre'den geçirdiğini belirten Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi (ATBD Council) Onursal Başkanı Uğur Terzioğlu, bunun rüştünü dünyada ispat etmiş Türk müteahhitlik firmaları için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

ALTYAPI YATIRIMLARI

Geçen yarım asırda telekomünikasyon ve enerji altyapısına çok ciddi yatırımlar yapan ABD yönetimlerinin karayolu, demiryolu, havaalanları, köprüler, kamu binaları gibi alanlara gereken yatırımları minimum düzeyde tuttuklarını ifade eden Terzioğlu, tüm bu altyapıların önümüzdeki dönemde yenileneceğini kaydetti. Terzioğlu, "Gelecek 10 yılda ABD altyapısına ciddi yatırımların yapılacağını gösteriyor" dedi.

YOL, KÖPRÜ İLK SIRADA

Detaylar hakkında da bilgi veren Terzioğlu, şunları söyledi: "Karayolları ve köprülere 110 milyar dolar, devlet okullarının modernizasyonu, kötü durumdakilerin yeni binalarla yenilenmesine 100 milyar dolar, yolcu ve yük demiryollarına 66 milyar dolar, telekomünikasyon altyapısına 65 milyar dolar, su sistemlerine 55 milyar dolar ve toplu taşımaya 39 milyar dolar bütçe ayrıldı."

TEK BİR ÜLKE OLARAK BAKMAYIN

Terzioğlu "ABD ekonomisini tek bir ülke olarak düşünmemek gerekir. Örneğin New York eyaleti ekonomik olarak Rusya'dan büyük. Kaliforniya eyaleti tek başına İngiltere veya Fransa ekonomisinden büyük. Bu yüzden Türk şirketleri ABD pazarına girerken eyalet bazında düşünmeliler" dedi.

LOKAL FİRMALARLA İŞBİRLİĞİ YAPIN

ABD pazarının kendine özgü kurullarının olduğuna da değinen Uğur Terzioğlu, şöyle devam etti: "Amerika'da altyapıların güçlendirilmesinde faaliyet gösteren binlerce şirket var. Ancak bunlar bulundukları eyaletlerde iş yapan firmalar. Özellikle ABD gibi gelişmiş ülkelerde know how'ı güçlü lokal bir şirketle yapılacak işbirliği ya da şirket birleşmesi çok önemli. Dolayısıyla pazara girmek için en doğru yöntem bu firmalarla işbirliği yapmak ya da bu firmaları satın almak şeklinde olabilir. Bunlarla işbirliği yapmak ya da şirket satın almak isteyen Türk şirketlere yardımcı olmaya hazırız."