Türk balı 41 ülkede sofralara ulaştı

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkenin sofralarında yer buldu. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, “Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de gelir bazında ihracatın daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

AKŞAM GAZETESİ

Türkiye'nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, arıcılık için uygun iklime sahip Türkiye'nin 6 aylık bal ihracatı, 4 bin 577 ton olarak kayıtlara geçti. Bu ihracattan 16 milyon 624 bin 168 dolar gelir sağlandı. Ocak-haziran döneminde ABD'ye 6 milyon 440 bin 941, Almanya'ya 2 milyon 810 bin 25 ve Birleşik Krallık'a 1 milyon 355 bin 451 dolarlık bal ihraç edildi. Geçen yılın aynı döneminden farklı olarak Cibuti, Polonya, Yemen, Kongo ve İzlanda'ya da bu dönem bal satışı gerçekleştirildi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye'nin arıcılıkta hem üretim kapasitesi hem de ürün kalitesi olarak dünyada önemli bir konumda olduğunu söyledi. Bal ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Kalyoncu, ilerleyen günlerde bal ihracatının çok daha iyi seviyelere gelmesini beklediklerini ifade etti. Kalyoncu, Türk balı ihracatında ülke çeşitliliğinin sürekli artış gösterdiğini vurgulayarak, "Bu da bize gösteriyor ki Türk balı, dünya çapında daha fazla tanınıyor ve tercih ediliyor. Bu gerçekten önemli bir başarı" dedi.

Gelecek dönemde bu ivmeyi artırarak devam ettirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Kalyoncu, şu değerlendirmede bulundu: Katma değeri yüksek, coğrafi işaretli ve organik sertifikalı ürünlerle farklı pazarlarda daha güçlü yer edinmek istiyoruz. Ayrıca, üretici birlikleriyle işbirliği içinde kaliteyi artırma ve sürdürülebilir ihracat modelleri oluşturma yönünde adımlar atmaya devam edeceğiz. Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de gelir bazında ihracat rakamlarımızın daha da artmasını bekliyoruz. Hedefimiz, Türk balını dünya sofralarında daha fazla görmek."

ARTVİN'DE ARICILIK VE TURİZM BİRLEŞTİ

Artvin'de arıcılık ile doğa turizmini birleştiren "apiturizm" faaliyetleri kapsamında kente gelen turist kafilesi, üç günlük programını tamamladı. Valiliğin destekleriyle Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından başlatılan apiturizm çalışmalarıyla, saf Kafkas arısı ile üretilen bal ve arı ürünlerinin tanıtılması ve tüketiciyle doğrudan buluşturulması amaçlanıyor. Zengin bitki çeşitliliği ve bozulmamış doğasıyla dikkati çeken kente gelen kafile, üç gün Şavşat, Murgul ve Borçka ilçelerindeki arılıkları ve doğal güzellikleri gezdi. Katılımcılar, gezdikleri yerlerde arı yetiştiricilerinden bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, apiturizm gezisinin son gününde Kafkas arı ırkının gen merkezi Camili Havzası'nı gezdiklerini söyledi. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Durukan da bir süredir apiturizm kapsamında turlara katıldığını söyledi. Artvin'in doğasına da hayran kaldığını ifade eden Durukan, gezide, arıcıların uğraşına ve arıya olan sevgilerine hayran kaldığını kaydetti.