Torosların balı üreticinin yüzünü güldürdü

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda organik üretilen balın hasadına başlandı, 5 bin kovandan 50 ton bal üretimi bekleniyor.

Antalya'nın Toros Dağları'nda organik  elde edilen ve tescillenmesi için patent çalışmaları devam eden Akseki balındaki  rekolte, üreticinin yüzünü güldürdü.

Akseki ilçesinde bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda üretilen  balın hasadına başlandı. Torosların güney yamacına kurulu ilçenin Çimi, Göktepe,  Bademli, Çataloluk, Geyran gibi yaylalarında üretilen balın rekoltesi bu yıl  üreticiyi sevindirdi.

Geçen iki yıl iklimsel nedenlerden dolayı rekoltenin az olduğu  Akseki'de, bu yıl yaklaşık 5 bin kovandan yaklaşık 50 ton bal üretimi bekleniyor.  Tırmanılarak çıkılan yaylalarda kovanlardan çıkarılan balın süzmesi 150, kara  kovanı ise 200 liradan satışa sunuldu.

Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Akseki balının bir marka olduğunu, özellikle Çimi yaylası balının çok  tercih edildiğini söyledi.

İlçedeki Toros Dağlarında üretilen bala talebin fazla olduğunu ifade  eden Uysal, şöyle devam etti: "Akseki balının tescillenmesi için patent çalışmalarımız var. Akseki  balı doğal ve organiktir. Torosların endemik ve özel çiçeklerin içerisinde  üretildiği için aroması çok özeldir. Arılar bin bir çeşit çiçekten bal alıyor.  Akseki balı kovanından çıkmadan satılıyor. Yol üzerinde satılan 'Akseki balı'  diye satılanlar bal değildir. Çünkü Akseki balı yol kenarına çıkmaz. Müşterileri  her zaman hazırdır."

"ARILARA BEBEK GİBİ BAKIYORUZ"

Bölgede çocukluğundan bu yana arıcılık yapan 59 yaşındaki Ahmet Arıcı,  2 bin rakımlı Çimi yaylasında, arıların balı bin bir çeşit çiçekten yaptığını  anlattı.

Bu yıl balın rekoltesinin yüksek, kalitesinin de daha iyi olduğunu  belirten Arıcı, "Kara kovanlarımızdan bal hasadı yapıyoruz. Ballarımız hastalar  için şifadır." dedi.

Arıcılığın zahmetli bir iş olduğunu aktaran Arıcı, "Çektiğimiz emeğe  değiyor. Eşim, ağabeyim ailece atalarımızdan devraldığımız arıcılığı  sürdürüyoruz. Arılara bebek gibi özenle bakıyoruz. Bizim ballarımızı özellikle  hasta olan kişiler alıyor. Biz bunu hastalara gönderirken sanki biz hastaları  iyileştirmiş gibi mutlu oluyoruz. Bizim bu bölgenin balları hakiki organik  baldır." diye konuştu.

Arıcı, geçen yıldan daha fazla sipariş aldıklarını, ellerindeki mevcut  balı bitirmek üzere olduklarını kaydetti.

Mevlüt Arıcı ise bal veriminin çok iyi olduğunu, rekoltenin üreticinin  yüzünü güldürdüğünü söyledi. Bala talebin fazla olduğuna dikkati çeken Arıcı,  "Her yıl böyle verim olmaz. Arıcılar her zaman umutla yaşar. 7-8 yılda böyle iyi  hasat olur. Bu yıl bir kovandan ortalama 9-10 kilo arasında bal alacağız."  ifadelerini kullandı. (AA)