TMO'dan 415 bin ton ürün alımı

Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) 6 Haziran'dan itibaren üreticilere depolama ve finansman imkanı sağlamak amacıyla emanet alımlara başlandığı hatırlatılarak, bugüne kadar 415 bin ton ürün alımı gerçekleştirildiği bildirildi.

TMO'dan yapılan yazılı açıklamada, bu yıl buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 6 artışla 21,8 milyon ton, arpa üretiminin ise yüzde 12 artışla 7,5 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Türkiye'nin hububat hasatına mayıs ayında başladığı anımsatılarak, bugün itibarıyla yüzde 50 seviyesine ulaşıldığı kaydedildi.

TMO'nun 6 Haziran'dan itibaren üreticilere depolama ve finansman imkanı sağlamak amacıyla başladığı emanet alımlarda bugüne kadar 415 bin ton ürün alımı gerçekleştirildiği belirtilerek, Ofis'in alım fiyatlarını dün açıkladığı aktarıldı.

Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday (proteini yüzde 12,5-13, süne oranı yüzde 1'e kadar) alım fiyatının ton başına 940 lira, makarnalık buğdayın ton fiyatının ise 1000 lira olarak belirlendiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Açıklanan fiyatlara kalitesine göre yüzde 5'e kadar artış uygulanacak. Buna göre ekmeklik buğdaylar ton başına 990 liraya, makarnalık buğdaylar ton başına 1070 liraya kadar işlem görecektir. Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden fiyat açıklamaya gerek görülmedi. Ancak emanet karşılığı arpa alımlarına devam edilecek. TMO bugün itibarıyla 300 alım noktasına ilave olarak kapasitesi 1 milyon tonu geçen 24 lisanslı depo işletmesinde de alım yapmaktadır. Üreticilerimizin ürünlerini sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim etmeleri, yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK primi kesintisi yapılmamasıyla anlaşmalı bankalardan cazip kredi imkanı ve peşin ödeme gibi avantajlar düşünüldüğünde menfaatlerine olacaktır." (AA)