Teşviklerin artması bekleniyor! KOBİ'ler üretime ve yatırıma devam ediyor

‘KOBİ'lerin Dijital ve Finansal Karnesi' araştırmasının ikinci fazına göre, KOBİ'ler üç yıl içinde en fazla üretime ve ürün geliştirmeye yönelik yatırım yapmayı hedefliyor. İşletmeler bu süreçte teşviklerin artırılmasını istiyor.

KOBİ'ler önümüzdeki üç yıl içinde en fazla üretime ve ürün geliştirmeye yönelik yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyor. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Paynet'in, KOBİ'lerin dijital, finansal, teknolojik altyapıları ve gelişim seviyeleriyle gelecek beklentilerini tespit etmek üzere gerçekleştirdiği 'KOBİ'lerin Dijital ve Finansal Karnesi' araştırmasının ikinci fazı yayımlandı. 2020'nin son çeyreğinde 1.000 KOBİ'nin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Samsun, Adana, Tekirdağ, Erzurum, Kayseri ve Malatya olmak üzere 11 şehirde yapıldı. Araştırma için cirosu 3 milyon TL'nin üzerinde olan işletmelerle görüşüldü. KOBİ'lerin Dijital ve Finansal Karnesi araştırmasına göre 2017-2020 yılları arasında sırasıyla üretim (yüzde 44.1), ürün geliştirme (yüzde 43), insan kaynağı (yüzde 35.9), dijital/teknolojik (yüzde 32.4) ve tesis yatırımı (yüzde 30.7) gerçekleştiren KOBİ'ler, önümüzdeki üç yıllık dönemde de aynı alanlara yatırım yapmayı hedefliyor.

TEŞVİKLER ARTIRILMALI

Araştırma, firmaların finansal çözüm alternatiflerine yönelik kamu kuruluşlarından, bankalardan ve ödeme kuruluşlarından birtakım talep ve beklentileri olduğunu da gösterdi. Buna göre, işletmelerin yüzde 11'i kamu kuruluşlarından destek planlarının oluşturulması, yüzde 6.7'si teşviklerin artırılması ve yüzde 6.2'si devlet destekli kredilerin verilmesini bekliyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLER İLK TERCİH

Araştırmaya göre KOBİ'ler, tahsilat ve ödeme alma için ağırlıklı olarak hesaba ödeme gibi geleneksel yöntemleri tercih ediyor. Firmaların yüzde 81.3'ü ödeme alma, yüzde 79.5'i ise ödeme yapma için hesaba ödeme yöntemini kullanıyor. Ödeme alma yollarında fiziki POS (yüzde 64.4), ödeme yapma yollarında ise ticari kart ikinci sırada bulunuyor.

DESTEK BEKLENTİLERİ ARTTI

KOBİ'lerin pandeminin ağır şartlarına rağmen üretim ve yatırıma devam etmeyi hedeflediğini belirten TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, şunları söyledi: "Araştırmamız KOBİ'lerin geçmiş ve gelecek üç yıl içinde yatırımlardan çok sigorta, ödeme planı, nakit akışının sürekliliğini önceliklendirdiklerini, mevcut koşullarda ayakta kalmaya odaklandıklarını gösteriyor. Teşvik, destek, düşük faizli kredi gibi kaynak arayışları noktasında kamu ve finans kuruluşlarıyla devletten beklentilerinin de artarak devam ettiğini görüyoruz."