Tereyağı tüketiminde patlama yaşanıyor

Türkiye'de tereyağı tüketimi, son 5 yılda yüzde 66,14 artışla 74 bin 166 tona yükselerek, süt ürünleri tüketiminde en yüksek artış oranının görüldüğü ürün oldu.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği  (ASÜD) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2011'de 201 kilogram olan kişi başı  süt ve süt ürünleri tüketimi, geçen yıl 236 kilograma yükseldi. 2011-2015  döneminde kişi başı toplam tüketim ise bin 142 kilogram olarak gerçekleşti.

Tereyağı, söz konusu dönemde tüketiminde en çok artış görülen süt  ürünü oldu. 2011 yılında 44 bin 638 ton olan tereyağı tüketimi, yüzde 66,14  artarak 74 bin 166 tona çıktı.

Peynir ise artış oranı itibarıyla ikinci sırada yer aldı. Peynir  tüketiminde bu dönemde yüzde 28,33'lük artış görüldü. 2011'de 522 bin 250 ton  olan toplam tüketim, geçen yıl  670 bin 224 ton olarak kayıtlara geçti.

İçme sütü tüketimi, 2011'de 1 milyon 164 bin 877 ton iken, yüzde 13,57  artarak geçen yıl 1 milyon 322 bin 984 tona yükseldi.

Yoğurt tüketimindeki artış oranı ise yüzde 12,7 olarak hesaplandı.  2011'de 1 milyon 6 bin 114 ton olan tüketim,  geçen yıl 1 milyon 133 bin 943 tona çıktı.

Beş yıllık dönemde toplamda 6 milyon 346 bin 551 ton içme sütü, 5  milyon 376 bin 963 ton yoğurt, 3 milyon 3 bin 149 ton peynir, 298 bin 8 ton  tereyağı tüketildi.

'Kayıt dışı yüksek'

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kayıt dışının yüksek  olmasının süt ve süt ürünleri tüketim rakamlarının belirlenmesini zorlaştırdığını  ifade etti.

Çallı, piyasaya sürülen içme sütlerinin içinde çoğunlukla 1 litrelik  karton  ambalajlarda olan UHT sütünün, 846 bin 816 ton ile sanayi üretiminin  yüzde 61,4'ünü oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de yoğun olarak tüketilen süt ürünlerinden birinin peynir  olduğunu vurgulayan Çallı, "Beyaz peynir  büyük bir pazar payına sahip ve  üretimine paralel olarak tüketiminde de artış olmaktadır.  Yerinde tüketim  kanalları, paketli ürünlerin yanı sıra marketlerin şarküteri reyonlarından ve  açık pazarlardan da peynir satın alıyor." dedi.

Çallı, şu bilgileri verdi:

"Yeme-içme mekanlarının büyük miktarlarda alım yaptıkları üretici ya  da toptancıları da tercih etmesinin etkisiyle paketli ürünlerin payı oldukça  yüksek. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan yoğurt, içme sütünden sonra  entegre süt işletmeleri tarafından toplanan süt miktarının en çok işlendiği süt  ürünüdür. Ayrıca tereyağı, besin değeri açısından oldukça yüksek ve protein  miktarına sahiptir. Tüketimi oldukça yaygındır ve en yüksek ithalat miktarına  sahip süt ürünüdür."  (AA)