Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ile Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı’nda faz 2 çalışmalarını başlattıklarını belirterek, “Gelecek yıl çağrıları açılacak faz 2 kapsamında Küresel Çevre Fonu (GEF) ve TÜBİTAK’ın oluşturacağı 3 milyon dolarlık fonla Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı’nda başarı gösteren girişimcilerin desteklenmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı.
KOBİ’LER DESTEKLENİYOR
Ergin, ‘Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı’nın, TÜBİTAK’ın ev sahipliğinde, Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP) Küresel Çevre Fonu’nun finansal desteği ve UNIDO ile 2014'ten beri yürütüldüğünü söyledi. Ergin, bu kapsamda temiz teknoloji inovasyonlarının teşvik edildiğini, enerji ve su verimliliği, yenilenebilir enerji, atık yönetimi, yeşil binalar, ulaşım ve ileri malzemeler alanlarında çalışan KOBİ ve start-up’ların desteklendiğini bildirdi.
İlk 3’e girene nakit para ödülü
Ergin, ilk 3’e giren iş fikirlerinin nakit parayla ödüllendirileceğini, kazananların Los Angeles ve California’daki ‘Global Forum-2018’de de Türkiye’yi temsil edeceklerini bildirdi. Ergin, TÜBİTAK’ın yenilikçi iş fikirlerini, destekleyecek yeni organizasyonlar geliştirmeye yöneldiğinin altını çizdi.
Ulusal bir programa dönüşecek
Ergin, açıklamasında ayrıca şunları kaydetti: “TÜBİTAK, UNIDO ile Bireysel Genç Girişim (BİGG), Teknogirişim ve KOBİ Ar-Ge Başlangıç destek programlarından faydalanacak şekilde Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı faz 2 çalışmalarını başlattı. Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı’nın ulusal bir programa dönüştürülmesi ve özellikle Bireysel Genç Girişim Programı’na dahil edilmesiyle sonuçlarının pazara ulaşması yönünde önemli bir adım atılmış olacak.