Tekstil ve hazır giyim için yol haritası hazır

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında 10 sektör için hazırlamaya başladığı yol haritalarından ilki olan ‘Tekstil Ürünleri Sanayi ve Giyim Eşyaları Sanayi' rehberi açıklandı.

AB'ye ihracat yapan tekstil ürünleri ve hazır giyim sektörlerinin avantajlı konuma gelmesi için değer zincirinde şeffaflığa yönelik çalışmalarını yoğunlaştırması ve enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan gidermesi gerekiyor.

'HIZLI MODA' ETKİSİ

Rehberde, Türk ihracatçılarını ticarette avantajlı konuma getirecek diğer unsurlar arasında iplik ayrıştırma teknolojileri geliştirmesi, pamuk alternatifi elyafların ve biyolojik olarak çözünür geri dönüştürülmüş ham maddelerin kullanım payını artırması ve bitki bazlı ambalajlama kullanması ve geri dönüşüme olanak sağlayacak tedarik zincirleri oluşturması gerekliliği de yer aldı. Rehberdeki AB Tekstil Stratejisi Yol Haritası'nda, belirtilen ekosistemin yaratılmasında 'hızlı moda' kavramının etkisinin yüksek olduğuna işaret edildi.

SANAYİDE FARK YARATACAK

Raporda ayrıca moda trendlerinin sürekli değişmesi anlamını taşıyan 'hızlı moda' kavramının, tüketimi teşvik etmek ve tekstil ürünlerinin ömrünü kısaltmak gibi olumsuz etkiler yarattığı, bu nedenle AB'nin hızlı moda akımının yarattığı çevresel etkilerin yanı sıra tüm paydaşların kaliteli ve sürdürülebilir üretim yapabilmesi adına sosyoekonomik kapsamda yürütülecek çalışmalarla sanayide fark yaratmayı amaçladığı kaydedildi.