Tarımda ilaç kullanımı yapay zeka ile azalıyor

Bilgisayar mühendisi Berkay Koçak'ın geliştirdiği akıllı tarım ilacı makinesi, ilaç kullanımını azaltarak ilaçlama maliyetinde yüzde 90 tasarruf sağlıyor. Ayrıca üründen alınan verimliliği de artırıyor.

Akşam Gazetesi

Teknolojinin tarımda kullanımı yaygınlaşıyor. Yapay zeka ve akıllı tarım teknolojileri alanında üretimler yapan Bridgesoft'un kurucusu ve bilgisayar mühendisi Berkay Koçak tarafından geliştirilen yapay zeka destekli ilaçlama makinesi, sadece tarladaki yabancı otları hedef alarak tarımsal ürünlerde kalıntı oluşmasını önlerken, ilaçlama maliyetlerini de yüzde 90'a varan oranda düşürüyor.

SIRA ARASI EKİMDE VAR

Geliştirdikleri yapay zeka destekli sistemin, traktör üzerine asılır tipte bir ilaçlama makinesi olduğunu belirten Koçak, makinenin, sıra arası ekimi yapılan mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, domates, patates, pamuk ve marulda kullanılabildiğini söyledi. Koçak, traktörün içerisine yerleştirilen dokunmatik ekran üzerinden atılacak ilacın veya sıvı gübrenin seçilerek ilacın püskürtme hızının ayarlanabildiğini, aynı zamanda vanalarda tıkanma olup olmadığının kontrol edilebildiğini belirtti.

Amaçlarından birinin ürünlerdeki ilaç kalıntılarının önüne geçmek olduğunu dile getiren Koçak, şunları söyledi: "Her sene 'yurtdışına şu kadar ürün gitti, geri geldi, testi geçemedi, kalıntı olmuş' gibi sorunlar duyarız. Bunun önüne geçiyoruz. Sadece dar açılı nozullarla (spreyleme başlığı) uygulama yaptığımız için bitkinin üzerine herhangi bir şekilde ilaç değmiyor. Değse bile minimum düzeyde oluyor ki konvansiyonelde komple yıkama usulü yapıldığı için arada büyük bir fark oluyor. Aynı zamanda toprağın da organik karbonunu düşürmüyoruz. Çünkü toprağa uygulama az olduğu için her yere atmakla sadece hedefe atmak arasında çok büyük bir fark oluşuyor."

ÜRÜN STRESE GİRMİYOR

Tarım ilacının sadece yabancı otlara uygulanmasıyla ürünün strese girmediğini belirten Koçak, hatta hasadın 15-20 gün erkene çekildiğini söyledi. Koçak, sistemin sadece tarım ilacı değil sıvı gübrede de uygulanabildiğini, bu sayede sıkça kullanılan ve maliyeti de yüksek olan gübrede israfın önüne geçilerek, maliyetlerin de azaltılabileceğini söyledi.

BİTKİ HASTALIKLARININ TESPİTİNDE DE KULLANILACAK

Koçak sistemin çalışma prensibini şöyle anlattı: "Traktörün kuyruk piline hareketle üzerindeki pompayı çalıştırıyor. Bu pompa tahrik oluşturarak kanattaki nozullar üzerinden püskürtmeyi gerçekleştiriyor. Fakat o püskürtmeyi biz yönetiyoruz. Üzerindeki kameralarla gerçek zamanlı arazideki görüntüyü alıyoruz. Görüntü anlık olarak işleniyor yapay zekayla birlikte ve kamera kullanıyoruz. İnsan gözü gibi kuş bakışı yere bakıyor ve orada yabancı otu nerede görürse denk gelen ilgili nozulu açarak ilaçlamayı gerçekleştiriyor. Böyle olunca siz yabancı ot kökü başına ilaç uygulaması yapmış oluyorsunuz." Sistemin 2-3 bin dekar ayçiçeği arazisi olan bir çiftçi için, maliyetini bir ilaçlama döneminde amorti ettiğini belirten Koçak, ürünün bitki hastalıklarının tespitinde de kullanılması üzerine çalışacaklarını söyledi.

İSRAFI ÖNLÜYOR

Çiftçilerin konvansiyonel tarım yöntemlerinde yabancı otla mücadele ederken arazinin tamamına tarım ilacı uyguladığına değinen Koçak, "Arazide yabancı otlar, yüzde 5-30 arasında oluyor fakat bunları öldürmek için çiftçimiz bütün alana yani alanın yüzde 100'üne ilaç atıyor. Bu aslında yanlış bir yöntem çünkü çok basit bir mantıkla baktığınızda yüzde 30 ot yoğunluğu olan bir yere yüzde 100 ilaç sıkmanız aslında bir israfa neden oluyor. Biz de projemizle bunu gidermeye çalışıyoruz" dedi.