Akşam Gazetesi
Türkiye'de sayıları 42'yi bulan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin (TDİOSB) sayısı besiden seraya ve su ürünlerine kadar çeşitli alanlarda açılacak yeni bölgelerle artacak. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye'de TDİOSB'ler 2000 yılından sonra kurulmaya başlandı. Adana, Ankara, Ağrı, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Van ve Eskişehir'in de aralarında bulunduğu 39 ilde hayata geçirilen toplam 42 TDİOSB'ye bakanlık tarafından tüzel kişilik kazandırıldı. Bu bölgelerin sayılarının artırılması için de çalışmalar hızlandı.
YATIRIMLAR ARTIYOR
İhtisas OSB'ler için seradan besiye ve su ürünlerine kadar farklı alanlarda yeni yatırımlar için süreçler işletiliyor. Bu kapsamda, Ağrı'nın Diyadin ilçesinde tarıma dayalı ihtisas sera OSB, Kütahya'nın Simav ilçesinde tarıma dayalı ihtisas jeotermal sera OSB için altyapı ve üstyapı çalışmaları devam ediyor. Elazığ, Malatya'nın Yazıhan ve Kastamonu'nun Devrekani ilçelerinde ise besiciliğe dayalı ihtisas OSB'ler için bu yönde çalışmalar sürüyor.
DİKİLİ'YE SERA OSB
İzmir'in Dikili ilçesinde tarıma dayalı ihtisas sera OSB için "alt proje anlaşması" ve "alt finansman anlaşması" imzalanırken ihale süreci devam ediyor. Erzincan'da besi OSB'sine yönelik altyapı inşaat projelerinin ihale hazırlıkları sürdürülürken altyapı işlerine başlanacak. Bunların projeleri hazırlanarak bakanlığa sunuldu. Bu çerçevede, genel yerleşim planına uygun olarak imar ve parselasyon planları ile altyapı inşaat projeleri hazırlatılarak ihale hazırlıklarına odaklanıldı. Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde tarıma dayalı ihtisas jeotermal sera OSB projesinde de genel yerleşim planı ve üstyapı modül projeleri hazırlatılarak bakanlıktan onay alındı. Hatay-Altınözü Enek tarıma dayalı ihtisas süt ve besi OSB projesinde de altyapıya yönelik projeler hazırlatılıyor.
ÇİFTÇİLERE DEVLET DESTEĞİYLE GES'Lİ SERA
Adıyaman'da tarımsal verimliliği artırmak amacıyla, şartları yerine getiren 46 çiftçiye enerjisini güneşten alan birer dekarlık sera hazırlandı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi finansal desteğiyle hayata geçirilen "Adıyaman'da Sera-GES ile tarımsal üretim hızlanıyor" projesi kapsamında 46 üreticiye enerjisini GES'lerden alan 1 dekarlık sera yapıldı. Adıyaman Valisi Osman Varol, "Bu projeye çok ciddi bir bütçe tahsis edildi, 37 milyon 260 bin liralık bir bütçe kullanıldı. Bu bütçeyle 46 çiftçimize, bu işi yapan, yapmak isteyen, arzu eden, büyütmek isteyen vatandaşımıza birer dekarlık, yani biner metrekarelik sera ve bu serayı aynı zamanda sulama sistemleri ve sulama sistemlerinde kullanabilmek için de güneş enerjisi tedarik edildi. Bu sadece ilimiz merkezinde değil, bütün ilçelerimizde de toplanan talepler ve uygunluk denetiminin arkasından 46 vatandaşımıza sağlanmış oldu" dedi.