Tarım işletmelerine 1 milyar avroluk destek

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı IPARD-II Programı kapsamında, tarım sektöründe yatırım yapmak isteyen işletmelere verilecek 1 milyar 45 milyon avro tutarındaki mali desteğe ilişkin bilgilendirme ve tanıtım semineri, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) gerçekleştirildi.

1

ATO Akademi ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) iş birliğiyle düzenlenen seminerin açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı nedeniyle tarım sektörünün, Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. 

Tarımda üretim kadar pazarlamanın da önemli olduğuna işaret eden Baran, ATO olarak coğrafi işaret konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti. Türkiye’de coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500’ün üzerinde ürün bulunduğunu ancak bunların sadece 200’ünün tescilli olduğunu kaydeden Baran, “Dünyada 200 milyar doları aşan bir pazar büyüklüğüne sahip coğrafi işaretli ürünler, Türkiye’de de kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak ve ekonomiye ivme kazandıracak nitelikte” diye konuştu.

1 milyar 45 milyon avroluk destek verilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü de konuşmasında, IPARD-I Programı kapsamında 42 ilde 10 bin 693 projenin yatırıma dönüştüğünü belirterek, bu projelerin yatırım tutarının 6,7 milyar TL olduğunu, bu miktarın 3,15 milyar lirasının hibe desteği olarak yatırımcıların hesabına aktarıldığını anlattı. IPARD fonlarından faydalanarak kurulan 37 firmanın 48 ülkeye 179 milyon TL tutarında ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Özlü, “Tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), katma değeri yüksek üretim altyapısının güçlenmesine ve bu yatırımlarımızda 57 bin kişiden fazla istihdam sağlanmasına katkıda bulunmuştur” dedi.

2023 yılına kadar sürecek IPARD-II Programı kapsamında 1 milyar 45 milyon Avroluk kaynağın yatırımcıların ve çiftçilerin kullanımına sunulacağını bildiren Özlü, IPARD-I desteklerine ilave olarak makine parkları, yumurta tavukçuluğu, fide-fidan, mantar üretimi, manda sütü, manda eti ve kaz yetiştiriciliğinin destekleneceğini söyledi. (İHA)