Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki bir atölyede, tropikal kuka ağacından üretilen tespihler, Türkiye iç pazarına dağıltılmasının yanı sıra Suudi Arabistan'a ihraç ediliyor.
Tespih üretilen işletmenin yetkilisi Zafer Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılında ilçeye 12 kilometre uzaklıktaki Gaziler köyünde açtıkları küçük atölyede ürettikleri kuka tespihine talebin artması üzerine, ilçe merkezinde atölye kurduklarını söyledi.
Geçmişte 5 işçiyle başladıkları üretime 12 işçiyle devam ettiklerini ve kuka ağacının meyvesini atölyelerinde kesim işlemiyle kare biçimine getirerek işlediklerini ifade eden Seyyar, şunları kaydetti:
"Tespihin manevi değerini biliyoruz ve o bilinçle yapıyoruz. Gün geçtikçe kalitemizi, tespihimizi Türkiye genelinde tanıtmaya başladık. Tespihimizin kalitesinden dolayı istek çoğaldı. Suudi Arabistan'a ihraç ediyoruz ve gittikçe talepler artmaya başladı. İstenilen ölçeğe göre aylık 10 bin tespih imal ediyoruz ve daha da artırmayı düşünüyoruz. Tespih yapımında dikkat edilecek incelikler vardır. El emeği ve göz nuru çok. Kuka tespihi Osmanlı'dan bu yana bilinen bir tespih. "
"Antibakteriyel özelliğe sahip"
Seyyar, Osmanlı Devleti'nde hekimlerin kuka ağacının meyvesini, ellerindeki hijyeni sağlamak için kullandığını söyledi.
Söz konusu tespihin çektikçe parlayan, kullandıkça insanı rahatlatan bir özelliğinin bulunduğunu anlatan Seyyar, "İlk önce mat halinde olan tespih, kullandıkça parlayan güzel bir tespihtir. Kuka tespihin hijyenik özelliğinin yanı sıra hem psikiyatri dalında hem de insanların günün şartlarında stresini alabilmesi için güzel bir tespih" diye konuştu.