YYÜ'de düzenlenen toplantıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen "Adilcevaz yöresinde soğuğa ve dona dayanım gösteren üstün nitelikli ceviz gen kaynaklarının belirlenerek gen bahçesinde koruma altına alınması projesi" tanıtıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, burada yaptığı konuşmada, cevizin özellikle bölge ekonomisine büyük katkısı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 4,5'luk bölümü bölgemizde yapılıyor. Aynı zamanda ağaç sayısının yüzde 8'e yakın kısmı da Van Gölü Havzası'nda bulunmaktadır" dedi.
Son yıllarda iklim değişiklikleri nedeniyle geç ilkbahar döneminde yaşanan ani ve şiddetli soğukların Doğu Anadolu Bölgesi'nin genelinde ve Adilcevaz'da büyük zararlara neden olduğuna dikkati çeken Kazankaya, şöyle devam etti:
"Geç yapraklanan ceviz tiplerinin tespit edilmesi ve gen kaynağı olarak muhafaza edilmesi ceviz yetiştiriciliği açısından önem arz etmektedir. Yapılan gözlemlerde bir bahçenin içerisinde bile soğuk zararlarına karşı ceviz ağaçlarının farklı mukavemette olduğu tespit edilmiştir. Son yaşanan don olaylarının olumsuzluğun yanında olumlu bir netice de ortaya çıkarmıştır. Bu nedenlerle Adilcevaz yöresi cevizlerinin farklı genotipleri olan üstün nitelikli, özellikle soğuklara dayanıklı tiplerin tespiti, aşıyla çoğaltılması ve bunların gen bahçesinde muhafazaya alınarak araştırıcı ve fidancıların hizmetine sunulması projenin en önemli hedefidir."
Kuracakları bahçenin "ceviz gen merkezi" olması nedeniyle araştırma kuruluşları ve üniversitelerin ceviz konusunda yapacakları ıslah çalışmaları için örnek oluşturacağını bildiren Kazankaya, "Projeyle elde edilecek üstün özellikli çeşitler yerli ve yabancı standart çeşitlerle rekabet edebilir niteliklerinin yanı sıra soğuk ve don zararlarına karşı daha mukavim olacaktır" diye konuştu.
Toplantıya, TAGEM Sert Kabuklu Meyveler Çalışma Grubu Koordinatörü Dr. Haydar Kurt'un yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı. (AA)