Akşam Gazetesi
2017 yılından itibaren başlayan ''Sıfır Atık'' hareketinin devamı niteliğinde 24 Aralık 2020 yılında kurulan Türkiye Çevre Ajansı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı. Çevreye dayalı temel çalışma alanı ile ön plana çıkan ajans, henüz yeni kurulan bir kurum olmasına rağmen faaliyetleri ile adından söz ettirmeyi başarıyor. Özellikle atıkların geri dönüşümü ve yeniden kullanımı noktasında önem arz eden Depozito Yönetim Sistemi ile yine denizlerdeki ekosistem açısından son derece önem teşkil eden Mapa-Şamandra sisteminin başlatılması noktasında dikkat çeken Türkiye Çevre Ajansı, farklı başlıklarda etkinliğini sürdürüyor.
GERİ DÖNÜŞÜME TEŞVİK
Çevresel kirliliği azaltmak amacıyla içecek ambalajları için depozito yönetim sistemini Türkiye Çevre Ajansı geliştiriyor. Bu sistemle, tüketicilerin kullandıkları içecek ambalajlarını getirerek depozito bedelini geri alması sağlanırken, geri dönüşüm güçlü şekilde teşvik ediliyor.
Ajans ayrıca; çevre, ayrıştırma, sıfır atık, deniz ekosistemi ve Mapa-Şamandra gibi sürdürülebilir çevre koruma, düzenleme, yenileme ve geliştirme çalışmaları adına ülkemiz için önemli uluslararası işbirlikleri de gerçekleştiriyor.
ÇÖZÜMLER SUNUYOR
Ajans, üreticilere ürünlerinin yaşam döngüsü boyunca çevreye olan etkilerini azaltma sorumluluğunu yüklüyor. Bu kapsamda, ambalaj atıkları, elektronik atıklar, akümülatör gibi çeşitli ürün gruplarının geri dönüşümü için çözümler sunuyor.
Türkiye genelinde sıfır atık kültürünü yaygınlaştırarak israfı önlemeyi hedefleyen ajans, belediyeler ve üniversitelerle işbirliği yaparak teknik destekler sunuyor. Sıfır atık uygulamaları ile doğal kaynakların korunması sağlanarak geleceğe dair daha sürdürülebilir bir çevre bırakılması amaçlanıyor.
Türkiye Çevre Ajansı tarafından binalarda ve yerleşim alanlarında çevre dostu, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir projeler teşvik edilirken; yine Türkiye Çevre Ajansı tarafından verilen yeşil sertifika, çevre dostu yapıların yayılmasını destekliyor ve sürdürülebilir kentsel gelişimi teşvik ediyor.
DENİZ ÇÖPÜNÜ GEMİLERLE TOPLUYOR
Ajans, Marmara, Ege ve Akdeniz'in belirlenmiş bölgelerinde, yüzen katı atıkları toplamak için deniz çöpü toplama gemileri kullanıyor. Bu gemiler deniz yüzeyini temizlemeye ve kıyılarımızı korumaya yardımcı oluyor. Son olarak 2024 sezonunda İstanbul, İzmir, Muğla ve Mersin'de ajans tarafından gerçekleştirilen deniz yüzeyi temizleme faaliyetleri sonucunda yaklaşık 10 ton atık toplanıp, ayrıştırılma metotlarıyla geri dönüşüme kazandırıldı. Türkiye Çevre Ajansı, denizlerimizin temiz kalması için gemi kaynaklı kirlilik denetimlerini 7/24 esasına göre gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarda, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile işbirliği yaparak deniz kirliliği ile mücadelede etkin bir rol oynuyor.