Safran üreticisi oldu çiçekten para kazandı

Amasya'da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları ektiğinde ‘çiçekten para mı kazanacaksın' diyenlere aldırmadan çabalarını sürdüren girişimci, bugün Türkiye'nin en büyük safran üreticilerinden biri haline geldi. Müşterileri arasında dünyaca ünlü restoran işletmecisi Nusret de var.

Akşam Gazetesi

Büyükşehirlerde eğitim hayatının ardından köyüne dönerek tarım yapan başarılı genç hikayelerine yenileri ekleniyor. Amasya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü'nden mezun olduktan sonra uzun süre alanında iş bulamayınca köyüne dönen 35 yaşındaki Ramazan Boğa da safran üretimine merak sardı. Safran üretiminin nasıl yapıldığını merak eden evli ve 1 çocuk babası Boğa, internet üzerinden yaptığı araştırmada 'en değerli baharat bitkisi' olarak anılmasının yanı sıra gıda, tekstil, parfüm ile ilaç sanayiinde kullanılan bu bitkiyi yetiştirmeye karar verdi. Ayvalıpınar Köyü'nde deneme üretimlerine başlayıp yarım dekar alana safran soğanı eken çiftçi, ilk yılda 200 grama yakın ürün elde etti.

Kendisini görüp 'çiçekten para mı kazanacaksın? Arpa, buğday ek' diyenlere aldırmadan beş yılda ekim sahasını 23 dekar alana çıkardı. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurup iyi tarım sertifikası almasının ardından hızla çoğalan safran soğanlarını yurdun dört bir yanına pazarlayan Ramazan Boğa, bugün Türkiye'nin en büyük safran bitkisi üreticilerinden biri konumuna geldi.

NUSRET'E BİLE SATIYOR

Sulak olmayan arazide de yetişebilen safran bitkisinin üretim etabının çok zahmet gerektirmediğine değinen Boğa, "Çok talep gelince soğanının üretimini artırdık. Geri alım garantili sözleşmeli üretim de yapıyoruz. Büyük firmalara, otellere, restoranlara, ilaç firmalarına ürün veriyoruz. Sosyete kasabı olarak dünyada tanınan Nusret'e yıllık 4.5 kilo civarında satışımız var" diye konuştu.

VERİMLİLİK YÜKSEK

Türkiye genelindeki 170 dekar arazide üretilen safran miktarının 40 kiloyu, tüketimin ise 4 tonu bulduğunu belirten Boğa, "Herkesin masasında nasıl tuz, biber varsa safranın da olmasını hedefliyorum. 1 kilo safran, 225 ton şeker pancarına denk geliyor. 1 dekar safran 50 dekar arpaya, buğdaya denk geliyor" dedi.

Amasya'nın Göynücek ilçesine bağlı Ayvalıpınar Köyü'nde üretim yapan Ramazan Boğa'nın arazisinde incelemede bulunup kendisini kutlayan Amasya Valisi Önder Bakan da "1 kilodan yaklaşık 450 bin, 500 bin TL gibi para kazanıyorlar. Bu çok kıymetli bir ürün. Ramazan kardeşimiz üniversiteyi bitirdikten sonra bu işe başlamış. Demek ki herhangi bir noktada bir masa, kalem, kağıt beklemeye gerek yok. Birisinin size iş vermesini beklemeye gerek yok. İşi kendiniz de sağlayabiliyorsunuz" diye konuştu.

Genç çiftçi Ramazan Boğa, yarım dekar alana safran soğanı ekerek başladığı üretim alanını 23 dekar alana çıkardı.