Türkiye'de üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 2,2, meyvelerde yüzde 6,4, sebzelerde de yüzde 1,7 artış göstereceği öngörüldü.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2016 yılına ilişkin Bitkisel Üretim 1. Tahmini verilerine göre, bitkisel üretimde geçen yıla göre artış bekleniyor.
Üretim miktarının, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 2,2, meyvelerde yüzde 6,4, sebzelerde de yüzde 1,7 artış göstereceği tahmin ediliyor. Üretim miktarlarının bu yıl yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 66,5 milyon ton, sebzelerde 30,1 milyon ton ve meyvelerde 18,9 milyon ton olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2016'da geçen yıla göre yüzde 8,8
Yemeklik baklanın yüzde 0,8 artarak 6,3 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 2,9 artarak 350 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 1,3 azalarak 4,7 milyon ton olacağı hesaplanıyor. Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 2,5 artış göstererek 165 bin tona çıkması öngörülürken, tütün üretiminin yüzde 6,7 azalarak 70 bin tona, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 29,5 artarak yaklaşık 20,7 milyon ton olacağı
Sebze üretiminde artış
Sebze ürünleri üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 1,7 artışla yaklaşık 30,1 milyon ton olacağı öngörülüyor. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 5,9, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2,6, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 1,2 artış olacağı hesaplanıyor. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden kuru soğanda yüzde 10,5, kavunda yüzde 7,9, patlıcanda yüzde 5,3, salçalık biberde yüzde 7,7 artış, havuçta yüzde 3,3, karpuzda yüzde 0,9 azalış bekleniyor.
Meyve üretiminde yüzde 6,4 artış