Rekabet avantajı sağlıyor... Düşük maliyet için verimlilik şart

İstanbul Kültür Üniversitesi'nin düzenlediği 11'inci KOBİ'ler ve Verimlilik Kongresi'nde masaya yatırıldı.

Kadir Tekin

Türkiye'nin ihracat ve istihdamda öncü sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyim, İstanbul Kültür Üniversitesi'nin düzenlediği 11'inci KOBİ'ler ve Verimlilik Kongresi'nde masaya yatırıldı. Aynı zamanda Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Murat Çorap Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ümit Özüren'in organize ettiği 'Tekstil ve Hazır Giyimde Dijitalizasyon' konulu panelde sektör temsilcileri bir araya geldi. Moderatörlüğünü Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Paksoy'un üstelendiği panelde konuşan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, pandemiden sonra Türkiye'deki üreticilere yurtdışından ciddi bir talebin oluştuğunu söyledi.

TALEP ÇOK ARTTI

Talepleri karşılayamaz hale geldiklerinde kapasite artışına yöneldiklerini belirten Güven, "Ancak dünyada yaşanan enflasyonist ortam genel olarak durgunluğa yol açtı. Biz de ülke olarak rakiplerimize göre pahalı kaldık. İşletmeler olarak maliyetlerimizi düşürmemiz gerektiğine karar verdik. Maliyetlerimiz deri sektörü olarak en büyük rakibimiz Çin'den yüzde 15, Portekiz'den ise yüzde 10 daha pahalı kaldı. Bu maliyet dezavantajımızı ortadan kaldırmak ancak verimlilikle mümkün olabilir" dedi.

ÜRÜNLERE PASAPORT

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Sanem Dikmen ise "Rekabette verimlilik çok önemli" dedi. Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği (TİHCAD) Başkanı Ergin Aydın da sanal showroom sayesinde maliyetlerinde ciddi gerileme olduğunu belirtti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB)Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe ise artık üzerinde pasaportu olmayan ürünlerin dünya pazarlarında yer alamayacağını söyledi.